Keresés

ÉPÍTŐIPARI KÖRKÉP AVAGY ÍGY HOZ FOLYAMATOS ÜZLETET A STRATÉGIAI PARTNERSÉG

Építőipari körkép

Várhelyi TiborGondoltad volna, hogy több mint 20 alvállalkozóra is szükség van ahhoz, hogy egy családi ház terve és majd kivitelezése is tökéletes legyen? Várhelyi Tiborral, a budaörsi építőipari stratégiai kör egyik tagjával beszélgettünk arról, hogyan tudják egymás vállalkozását folyamatosan támogatni, segíteni, ajánlani a csoporton belül.

VÁRHELYI TIBOR
Consolum Architects Kft.

Mi kell ahhoz, hogy egy BNI csoportban kialakulhasson egy jól működő stratégiai kör?

Én úgy gondolom kettő fontos tényezője van, az első a szakértelem, a második a bizalom, ezek nélkül nem lehetséges. Én szerencsésnek mondhatom magam, hiszen itt Budaörsön megtaláltam hat olyan vállalkozást, akikkel sikerült egy hihetetlenül jól működő stratégiai kört kialakítani. Egy ilyen körnek a lényege, hogy ugyanazt a célközönséget szolgáljuk ki, de nem vagyunk egymás konkurenciái.

Mesélj nekem egy kicsit arról, hogyan működik ez a gyakorlatban!

Ha már mesét említettél... tényleg úgy, mint a mesében: ez elment vadászni, ez meglőtte,... na valahogy így van ez egy építkezés során is. Az építész kitalálja, hogyan nézzen ki egy lakóház vagy éppen egy csarnok, a gépész és az elektromosságért felelős szakember működésre bírja az épületet, a statikus megálmodja hogyan nem fog összedőlni, a belsőépítész kitalálja miképp lesz használható a mindennapi életben, a takarítók gondoskodnak a makulátlan átadásról, és végül az a legfontosabb feladat, hogy az épület hosszútávon is üzemeljen, és ne legyen később garanciális probléma vele.

Látványterv

Akkor kezdjük az elején: telekvásárlás előtt állok, de nem tudok dönteni, mit tegyek?

Akkor te vagy nekünk az ideális ügyfél: Sokan a telek megvásárlását gondolják a legegyszerűbb folyamatnak, pedig egyáltalán nem az. Minden egyes telekvásárlás előtt felmérjük mi az ügyfél igénye, és megnézzük, hogy azt meg tudja- e valósítani a kiszemelt telken, természetesen a terület műszaki átvizsgálása után. Meglepődnél mennyi érdekes dologra bukkanhat ilyenkor az ember... - szerettek volna már másik tulajdonostól telket venni, korábbi hulladéklerakót, ahol családi ház épült volna, vagy éppen ott volt a magasfeszültség és emiatt korlátozottan lehet csak építkezni.

Mitől lesz egy helyszín ideális?

Az ideális helyszín az, ahol az álmod találkozik a valósággal. Sok ingatlanossal és értékbecslővel dolgozunk együtt, hiszen ők megcsinálják a telek értékbecslését, mi pedig hozzátesszük a műszaki vizsgálatot, így a vevőt semmilyen meglepetés nem érheti a későbbiek folyamán.

Lukács Péter

LUKÁCS PÉTER
BIMline Gépész Kft

A tökéletes telek kiválasztása után jön a tervezés, ha jól gondolom?

Pontosan, a telek megvásárlása után jön az építészeti tervezés, néhány jogi procedúra kíséretében, de ezzel a megrendelőnek nem kell bajlódnia. Nekünk az a dolgunk, hogy elkészítsük az engedélyezési és kivitelezési tervet, amitől az ügyfél azt érzi, hogy még egy lépéssel közelebb került az álomotthonához. A tervezésnek ezen a pontján el is értünk a stratégiai körünk első állomásához, Lukács Péterhez, aki mint gépésztervező, itt kapcsolódik be a projektbe. Az ő legfontosabb feladata egy olyan rendszer megtervezése, amitől ez az épület üzemelni tud. Legyen benne víz, fűtés, klíma, ezek az alapdolgok, és ezt lehet extrákkal tovább tervezni, pl. szürkevíz használattal, szellőzéssel, medence gépészettel. Gépész nélkül az építész egy félkarú óriás... Ezek azok az alapok, amitől nemcsak szép lesz egy látványterv, de a gyakorlatban is minden vezeték, minden technika, minden villanykapcsoló a megfelelő helyre fog kerülni.

Sokszor tapasztalom, hogy a terv és a valóság kicsit távol állnak egymástól. Ez nálatok is előfordul?

Szerencsére nem tud, mert van erre egy nagyon jól működő rendszerünk. A tervek átadása után megkezdődik a kivitelező kiválasztása. A tervezőt ilyenkor már senki nem kérdezi meg, hogyha valamit nem ért az adott terveken. Nyilván erre a tervezői társadalom is rászolgált azzal, hogy az esetlegesen nem kellő részletességgel elkészített tervek után a felelősséget kevésbé szokták vállalni, mondván, hogy „a kidolgozatlan részleteket majd oldja meg a kivitelező a szakma szabályainak megfelelően". Erre találtuk meg mi is a legjobb megoldást, virtuális 3D -ben készítjük el a terveket. Ugyanis, ha egy tervező iroda 3D-ben készíti a terveit, ilyen „bakira" nem kerülhet sor, hiszen a 3D tervezés során nem lehet elsumákolni az egyes részleteket, mert az azonnal meglátszik a modellen. Péter a gépészeti terveket is a BIM technológiával készíti el. Ez egy épületinformációs modell, aminek köszönhetően a 3D-s tervekkel egy úgynevezett ütközésvizsgálatot csinálunk, így el tudjuk kerülni azt a hibát, hogy pl. az ajtó mögött legyen egy radiátor. Itt nemcsak a 3D-s technológiáról van szó, hanem arról is, hogy információval látjuk el a terveket (árak, teherbírás, garancia).

Egy komolyabb ház megtervezésénél, már ezen a ponton akár 12 alvállalkozó is dolgozik a kezed alá, hogy a végeredmény tényleg tökéletes legyen.

Kovács Levente

KOVÁCS LEVENTE
ELCON ELECTRONIC KFT.

Mi kell még ahhoz, hogy a kész tervet át tudd adni a megrendelőnek?

A tervezés időszakában már elkezdjük a közös munkát Kovács Leventével, aki ugyan kivitelező, de fontos, hogy már itt az elején bekapcsolódjon a projektbe és beleszólhasson a végleges terv kialakításába.
Levente a mi „lámpagyárosunk", aki nemcsak egyszerűen lámpákat ad el, hanem azt is bemutatja a megrendelőnek, hogy a kiválasztott lámpa miként világítja majd be a teret, mi lesz a tökéletes választása számukra. Ehhez persze társul a legmodernebb technológia, ami azt jelenti, hogy vezeték nélkül, távvezérlővel lehet beállítani a lámpáid fényét, színét és erősségét is, aminek komoly élettani hatása is van. A legnagyobb probléma, amikor a belsőépítészeti kialakítás nincs összhangban a világítástechnikával, a sötét felületek miatt hiányzik a szórt-visszavert fény, kápráztató, nem egyenletes, esetleg gyenge a világítás, barlang-hatás keletkezik, a környezet kellemetlen közérzetet okoz. A megoldás erre a problémára is elsősorban a tervezéskor adódik, az utólagos kényszermegoldások általában nem hozzák a kívánt eredményt, és fölösleges költségeket teremthetnek...

Tápai Attila

TÁPAI ATTILA
X védelem Kft.


Látszik, hogy tényleg nagyon komoly energiát tesztek az előkészítés folyamatába.
Kivel dolgoztok még ilyenkor?

Ha nem jó és stabil az alap, akkor az a vár rövid időn belül inogni kezd és nem lesz biztonságos, amit nem engedhetjük meg magunknak. Ha már biztonságról beszéltünk, itt kapcsolódik be a folyamatba Tápai Attila a biztonságtechnikai rendszereivel. Attiláék biztosítják a behatolásjelző rendszereivel például azt is, hogy egy adott ablakra kell-e nyitásérzékelőt szerelni, ha kell, akkor hol menjen a vezeték, kinek és mikor riaszt a rendszer, kell-e kamera vagy kaputelefon. Ezek mind a használhatóságát növelik az épületnek. Attila tud segíteni a beléptető rendszerek kialakításánál is, amik a komfortszintedet növelik. Minden rendszerüket akár telefonon keresztül is lehet ellenőrizni. A kamerákat élőben, de a rögzített felvételeket is azonnal vissza lehet nézni, akár hetekre visszamenőleg. A riasztó azonnal értesít a telefonon keresztül, ha riasztás vagy hiba történt, de ha ki- vagy bekapcsolják a rendszert, arról is értesülhetünk. A kapukat, ajtókat is nyithatjuk, zárhatjuk telefonos applikációval. És ha valaki a kaputelefonon becsönget, az sem baj, ha nem vagyunk otthon, mert a telefonos app segítségével elérnek. Ezt a szolgáltatást nagyon szokták szeretni a megrendelőink, hiszen óriási biztonságérzetet ad.

Mi történik a terv megszületése után?

Ez egy elég vicces paradoxon, de az engedélyes terv arra jó, hogy papírod legyen arról, hogy te azon a területen építkezhetsz. Ez ennyit tud. Ahhoz, hogy a házat fel is építsd, kiviteli tervre lesz szükséged, enélkül nem lehet elkezdeni építkezni, mert az nagyon sokba kerülne majd. A tervek megszületése után az első lépés, egy megbízható generálkivitelezőt találni. Szerencsére már ezt is meg tudjuk csoporton belül oldani.

Binder Péter

BINDER PÉTER
City Angels Szolgáltató Kft.

Ha a generálkivitelező megkezdte a munkát, akkor már minden sínen van?

Sajnos nem! Itt nagyon kell figyelnünk a biztonságra mind az építőanyagok mind az emberek tekintetében, mert ugye tudjuk az ördög sohasem alszik. Ha elkészül az épület, akkor Binder Péter felel majd annak a karbantartásáért, de ne szaladjunk ennyire előre. Ameddig elkészül az épület és lesz mit megóvni, addig Péteréké az építkezések biztosítása, amit élőerős szakemberekkel garantálnak, hogy éjszaka ne keljen lába pl. egy daruszekrénynek vagy betonacélnak. A City Angels Szolgáltató Kft. létesítmények, telephelyek működését elősegítő szolgáltatásokat biztosít annak érdekében, hogy a vagyon és állagmegóvás megfelelő szintű legyen. A tulajdonosok, bérlők kényelmes környezetben tudják elvégezni a munkájukat, a privát szféra képviselői pedig otthonjaikat, ingatlanjaikat tudják megfelelő műszaki állapotban és biztonságban.

Ugye jó érzés, amikor a szakemberek nem tűnnek el a projekt végén, hanem nyomon követik a szolgáltatás „utóéletét"?

A személy- és vagyonvédelem nem a probléma megoldásáról, kezeléséről szól elsősorban, hanem annak megelőzéséről, ezért dolgozunk együtt Péterékkel.

Karácsony Sándor

KARÁCSONY SÁNDOR

Mi az a folyamat, amivel ma már egy épület tervezésekor mindenképpen számolni kell?

Ma már napelem nélkül nehezen tudok elképzelni egy építkezést, éppen ezért Karácsony Sándor az üzemelésnél kapcsolódik be a napelemeivel. Ma olyan energetikai elvárások vannak, amelyben már 25%-ban kötelező megújulóenergiából biztosítani az éves teljes energiaigényét egy épületnek. Jellemzően Lukács Péter tud itt Sándornak segíteni energetikai számításban. A tervezés időszakában meg tudjuk határozni, hogy egy adott fűtési móddal és energiaellátással mennyi lesz az éves energiahasználat az épületben. Ha ezt szeretnénk optimalizálni akkor az első és legolcsóbb módja a napelem. Sándor ezeket felméri, telepíti és beüzemeli, nemcsak új épületeknél, hanem régi épületek energetikai felújításánál is számíthatunk a segítségükre. Egy kis érdekesség: már egy 3 kW-os naperőműrendszer telepítésével, ami egy átlagos család elektromos energia igényét képes megtermelni, több mint 1,2 tonnával csökkenti az éves szén-dioxid-kibocsátást. (1 kWh villamosenergia előállítása Magyarországon körülbelül 0,38 kg CO2 kibocsátással jár.) Csak összehasonlításképpen: ez olyan, mintha egy évben 8.000 km-rel kevesebbet autóznánk, vagy plusz 24 darab egészséges, 50 év körüli fa lenne a kertünkben.

Mede Krisztina

MEDE KRISZTINA
Clean and Light Kft.

Úgy érzem már közelítünk a kulcs átadásához, de női szemmel még mindenképpen igényelnék egy takarítást. Erre is van csoporton belül megoldás?

Amikor készen van a kivitelezés, akkor kerül elő Mede Krisztina, aki jön és a megrendelő szemének és igényeinek megfelelően kitakarítja az épületet. Van egy építkezés közbeni és utáni takarítás, ezeket „durva" takarításnak szoktuk hívni. Nagy építkezéseken és beruházásoknál menet közben is szoktunk Krisztáékkal együtt dolgozni, ilyen esetben nagyobb szükség van rájuk, mint mondjuk egy családi ház esetében. Amikor elkészül az épület, akkor van egy átadás előtti piperetakarítás, ami arról szól, hogy mindent patyolat tisztára kitakarítanak, patika állapotra hozzák az épületet. Krisztáék a családi házakon kívül a nagyüzemek takarításában is profik, legyen szó üzemi konyháról, irodaházról vagy akár egy csarnokról. Építkezések után gyakori probléma szokott lenni, hogy „ráég a fuga a csempére", aki találkozott már ilyennel az tudja, hogy ennek az eltüntetése nem egy könnyű feladat, de erre is van megoldásuk. Krisztáék munkáját pont annyira fontosnak tartom, mint mondjuk egy gépészetet vagy az energetikát, hiszen, ha ők nem a megfelelő tisztító anyagokkal nyúlnak a felületekhez, akkor annak bizony nyoma marad és ronthatja a végeredményt. A tisztaságnak az érzése gyakorlatilag az ott lakók vagy dolgozók komfortérzetét is növelik.

Tapasztalat, hogy, ami el tud romlani, az el is romlik. Vállaltok garanciát a kivitelezés után?

Ma már számtalanszor teszed fel magadnak szerintem te is a kérdést, hogy hol vannak a megbízható szakemberek. Nos jó hírünk van, nem kell tovább keresned! Amikor mi üzemeltetünk, megtörténik a használatbavétel, akkor ismét Binder Péteréké lesz a főszerep. Miután beköltöztél, van egy garanciális időszak, ennek persze vannak feltételei. Az alap, hogy rendeltetésszerűen használd az épületet. A 3 év garancia abban az esetben van, ha betartod a kivitelező által leírtakat, pl. az ereszcsatornából ősszel ki kell szedni a levelet, mert ha nem teszed meg, feláztathatja a homlokzatot, az pedig nem a kivitelező hibája. Péterék abban segítenek, hogy ameddig a garanciális időszak van, addig a kivitelező visszajön, és ami ilyen jellegű hiba, azt megjavítja. Egy épületet pont úgy, mint egy autót folyamatosan karban kell tartani, „szervizelni".

Mi a célja ennek a valóban zseniálisan működő stratégiai körnek?

Célunk egy vagy több olyan befektetőt találni, aki csak azon gondolkozik, hogy hol legyen a következő befektetése, mi pedig minden mást megoldunk helyette. Olyan beruházásokban szeretnénk részt venni, ahol a telekvásárlástól az ingatlan karbantartásáig, vagyis a kezdetektől a célvonalig segíteni tudjuk megrendelőinket!

Elérhetőségek:

Consolum Architects Kft.
+3670 209 29 99
hello@consolum.hu
www.consolum.hu

BIMline Gépész Kft.
info@bimline.hu
www.bimline.hu 

ELCON ELECTRONIC KFT.
+36 1 260 1399
iroda@elcon.hu
1105 Budapest, Ihász u. 10.
www.elcon.hu

X védelem Kft.
+36 20 942 09 94
info@xvedelem.hu
1162 Budapest, Diófa utca 54.
www.xvedelem.hu

City Angels Szolgáltató Kft.
+36 1/707-7777
cityangels@cityangels.hu
2112 Veresegyház, Szent István u. 33.
www.cityangels.hu

Clean and Light Kft.
+36-70-503-6123
mede.krisztina@cleanandlight.hu
1119 Budapest, Andor utca 21/b
www.cleanandlight.hu


 
szerző:
Péterváry Kata (Applika System Kft.)