Keresés

Az Építőipari Gasztronómus - Grúber György (GRM Construction Kft, Kalberg System Kft)

Gruber Gyorgy GRM Construction

Aki ismeri Gruber Gyurit, nem is kell neki megmagyarázni az összefüggést, de a beszélgetésből kiderül, hogy tényleg ugyanolyan szenvedéllyel áll a hobbijához, mint a munkájához, és ez az alapja az üzleti kapcsolatépítésének. Gruber Györggyel beszélgetek a GRM Construction Kft. és a Kalberg System Kft. által az építőipar kulisszatitkairól.

GYURI, TÉGED GYORSABBAN ISMERNEK A GASZTRONÓMIA KAPCSÁN, MINT A SZAKMÁD ÁLTAL?

GGY: Igen, talán így van, mert szeretek főzni és imádom a jó borokat, így ha egy társaságban, vagy rendezvényen elkezdünk borozni, ahogy mesélek a borokról és a gasztronómiáról, valahogy mindig körém gyűlnek az emberek és egyből megéheznek. Hasonló átéléssel tudok az építőiparról is beszélni, de a gasztronómia és a borok az egyik legerősebb kapcsolatépítő eszköz. Az építőiparban is az lesz lépéselőnyben, aki jól tud törődni a beszállítókkal, ügyfelekkel, dolgozókkal és el tudja bűvölni valahogy az őt körülvevő közeget. A jó vezető legfőbb ismérve, hogy elbűvölő, hiszen akkor figyelnek rá. Ezt csinálom már 25 éve és mindig figyeltem, megtaláltam azt, amit a piac igényelt. Társasházépítőként, a pályám elején, több mint 1200 lakás építésében van benne a lábnyomom. Az elmúlt 10 évben mindezt már csak saját érdekeltségű cégben, főként családi házas környezetben csináltam.
A gasztronómia pedig az egyik legerősebb kapcsolatépítő eszköz. Az építőiparban is az lesz lépéselőnyben, aki jól tud törődni a beszállítókkal, ügyfelekkel, dolgozókkal.

Gruber Gyorgy GRM Construction

MI VÁLTOZOTT AZ ÉPÍTŐIPARBAN ENNYI IDŐ ALATT?

GGY: A technológiai megoldások hatalmas fejlődésen mennek át. Folyamatosan képben kell lenni az újdonságokkal. Az alapanyaggyártók már sokkal inkább rendszerekben gondolkodnak, mint elszigetelt megoldásokban. Ezek sokkal komplexebb lehetőségeket adnak. A másik változás a kiszámíthatatlan hatások a gazdaságban. Az építőanyag-hiány, a munkaerőhiány, az energiaválság mind-mind olyan plusz befolyásoló tényezők, amit már nem is szakmán belül gondolkozva tudunk megoldani. Az ügyfelet is érinti, és a mi cégünket is kihívás elé állítja. Itt van óriási szerepe a kapcsolatépítésnek.
A pillangóhatás jut eszembe, amikor valakivel együtt borozunk, majd pár hónap múlva megemlít egy ismerősének, akinek pont most van szüksége generálkivitelezőre; megkeres, megállapodunk, felépítjük az álomházát, elégedett, és kifizetik a munkánkat. Persze menet közben nekünk mindent meg kell oldanunk, olyat is, ami nem a szakmánk, de a gazdasági hatások körülveszik a projektet. Ebben is nagy segítségünkre van a BNI közösség, ahol nem csak ügyfeleket és beszállítókat találunk, hanem megoldást minden egyéb problémánkra. Alapértékünk, hogy az ügyfelet nem hagyjuk a bajban. Mi a kulcsrakész kivitelezésben hiszünk, amiben még az is benne van, hogy a hatóságoknál is végigvisszük a papírmunkát. Ezt nagyra értékelik a megrendelőink.

MI AZ, AMIRE TE MAGAD MÁSKÉPPEN TEKINTESZ, MINT VÁLLALKOZÓ?

GGY: Amióta nem csak a saját szakmám vesz körül, hanem sokféle cégvezetővel vagyok szoros kapcsolatban a BNI-ban, azóta mondhatom, hogy a saját cégünkben is ki tudtam alakítani egy olyan szervezetet, ahol már 11 saját alkalmazottal dolgozunk, többnyire fix beszállítóink, partnercégeink vannak. Ez már azt is lehetővé teszi, hogy úgy menjek nyaralni, hogy közben a projektek is szépen haladnak és még a családomra is tudok koncentrálni.

Gruber Gyorgy GRM Construction

EZT MÁR MENEDZSMENTSZEMLÉLETŰ GENERÁLKIVITELEZÉSNEK NEVEZHETJÜK!

GGY: A precíz, minőségi munka mellett a hitelesség és a megoldáscentrikus hozzáállás jellemzi a munkánkat. Igen, talán ezt lehet úgy összefoglalni, hogy menedzsmentszemléletű generálkivitelezés. A legutóbbi nagyobb megrendelőnk is azért döntött mellettünk, mert minden felmerülő kérdésére olyan válaszunk volt, amiből látta, hogy tényleg ránk bízhatja a házának elkészülését. Azóta már folyamatban van ez a projekt, és többször odajött hozzám, hogy nagyon örül neki, hogy így döntött. Értő gondolkodással állunk hozzá mindenhez, és amit menet közben kell megoldani, azt megoldjuk.

MERRE TART A CÉGETEK MOST?

GGY: Kis léptekkel, de minden évben fejlődnünk kell, akár gépekben, akár munkatársak számában, akár hatékonyságban. Ezzel mindig kicsit tovább tudunk nyújtózkodni, de még abban a tartományban, aminek az ügyfél is csak a hasznát élvezi. Ennek a hozzáállásnak általában az a következménye, hogy a képességeink határát is folyamatosan tágítjuk. Most például egy olyan megrendelést kaptunk, ahol egy hegy oldalában, 12 méter magasan kell beépítenünk egy wellness épületet. Továbbá két nagy - több száz milliós - beruházáson vagyunk jelen mint műszaki ellenőrök, ami folyamatos készenlétet igényel. Ezzel párhuzamosan megvalósítás előtt áll egy olyan projektünk, amiben egy üzletláncnak alakítunk ki több városban, összesen 4.000 m2 eladóteret. Eddig a generálkivitelezés, a műszaki ellenőrzés kapcsán ismertek minket, de így már az új irányhoz sorolom a teljes projektmenedzsmentet, a zöldmezős tervezéstől a kulcsrakész átadásig.

AZ ÜGYFÉL SZEMÉVEL NÉZVE AZ ÉPÍTŐIPART, MIVEL TALÁLKOZHAT?

GGY: Amit mi csinálunk, az a megrendelő érdekeit helyezi előtérbe, cserébe a mi oldalunkról egy hosszabb távú felfutással kell számolni. Nem fogunk olyan gyorsan nőni, akkora árbevételt generálni, mint egy olyan cég, aki a profitot és az időt nézi inkább. Amikor a tervezőasztalnál állunk az ügyféllel, egyfajta zöldmezős tanácsadásban, azt is szem előtt tartjuk, hogy neki mi fogja szolgálni az igényeit és érdekeit. Hogy lehet azt egyszerűbben, olcsóbban megoldani, még akkor is, ha így nekünk kevesebb munkánk és bevételünk lesz. Emiatt fontos tisztázni az előbbi szemléletet, nehogy félreértsük egymást. Mi úgy állunk hozzá, hogy minden projektnek van lelke. Mindenkinek jól kell éreznie magát.

Azt élvezem ebben a legjobban, hogy első percben ott állok az üres telken egy tervvel a kezemben, sokszor a megrendelővel és magyarázom neki, mit is fog majd látni, ami abban a pillanatban még picit hihetetlen, aztán gondolkodom a lépéseken, majd a “következő pillanatban” már sietni kell még a szilózással, mert jönnek a takarítók átadás előtt és az eredmény magáért beszél.Megalkottunk egy olyan művet, ahova egy család beköltözik, és a mindennapjai helyszínévé válik. Ez ugyanakkora dolog, mint amikor egy 10 órás BBQ-zás után a szádba veszed azt az egy falatot, és nem tudsz mit mondani, mert nincs mit mondani. Az is önmagáért beszél.

Mindkettő egy alkotás, amiben minden benne van, amitől az működik, alapanyag, szakértelem és az alkotó lelke.


Kapcsolat:

Gruber György
Cég: GRM Construction Team Kft
Tel.: +36 30 200-3179
E-mail: info@grmc.hu


 

szerző
Medgyesi Zoltán