Keresés

HOGYAN NE HAGYD, hogy becsapjanak, átverjenek vagy megvezessenek? - X-Rock

Dr. Hódos Attila, Doór Zalán - X-Rock Kft. tulajdonosai

Egy hajóban ülünk, együtt evezünk, mégis süllyed a csónak... Hogy lehet ez? Van-e rá megoldás? Átvilágítás, követeléskezelés, üzleti hírszerzés, magánnyomozás; csupa olyan szó, amitől egy kicsit megrettenünk, ha a saját vállalkozásunk környezetében halljuk. Doór Zalánnal és Dr. Hódos Attilával, az X-Rock Kft. tulajdonosaival arról beszélgettem, hogyan tudják segíteni stratégiai és operatív döntésekben az ügyfeleiket.

Hogyan lesz valaki gazdasági hírszerző vagy magánnyomozó? Melyik a helyes kifejezés?

Mi üzleti hírszerzéssel és elhárítással foglalkozunk, vagyis, ha valaki le szeretné buktatni a hűtlen párját, akkor ne minket keressen. Húztunk egy éles határvonalat, és teljesen meg szeretnénk magunkat különböztetni a köztudatban lévő magánnyomozói klisétől. Mi nem bizonyítékokat gyártunk, hanem a döntéshozatalt támogatjuk a cégvezetők részére, ez nagyon fontos különbség. Két és fél évvel ezelőtt üzlettársammal, Dr. Hódos Attilával úgy döntöttünk, hogy saját lábra állunk és céget alapítunk. Attila korábban gazdasági bűnözés elleni kiemelt főnyomozóként és nyomozásvezető parancsnokként dolgozott a legnagyobb ügyekben a Nemzeti Nyomozó Irodánál, én pedig hivatásos állományban voltam, mint felderítő hírszerző tiszt. Az eddigi tapasztalataink alapján, munkánk során tökéletesen kiegészítjük egymást, hiszen Attila a nyílt nyomozási, illetve jogi részét ismeri a feladatoknak, én pedig magát a módszertant, a hírszerzést és a felderítést.

Mikor keresnek fel titeket az ügyfelek?

Meglehetősen széles spektrumon mozognak a szolgáltatásaink, foglalkozunk leendő üzletfelek, partnercégek, felvétel előtt álló felső- és középvezetővezető beosztású kollégák teljeskörű átvilágításával, de nem áll messze tőlünk egy próbavásárlás lebonyolítása vagy éppen a követeléskezelés sem. Segítettünk már „ véletlen" találkozót összehozni olyan üzleti partnerrel, akivel egyébként lehetetlen lenne a találkozás, és ennek a véletlen ismeretségnek köszönhetően jelentős növekedést tudhatott magáénak a cég.

Mi jellemző a mai cégvezetőkre: akkor keresnek meg, amikor elhatalmasodott a baj, vagy elővigyázatosak?

Mindegyik ügyfélnek más a problémája, az más struktúrában keletkezik, ezért mindegyikhez másképpen kell hozzáállni. Sajnos az az általános, hogy már akkor keresnek meg minket, amikor elhatalmasodott a baj. Jól bejáratott módszerek szerint dolgozunk, de ha szükségét érezzük, gyorsan alkalmazkodunk a kialakult helyzethez, megoldásaink adekvátak és kreatívak.

Említetted a leendő üzleti partnerek teljeskörű átvilágítását. Ezt hogy kell érteni?

Egy vállalkozói életben nap mint nap születnek új megállapodások, szerződések. Mindezek persze abban a reményben, hogy mindkét fél számára előnyös lesz az üzlet. A pénz azonban nagy úr, és sokszor felülírja ezeket a megállapodásokat.... Legyen szó biztonsági, jogi vagy gazdasági kérdésekről, segítünk meghozni a helyes döntést, ezáltal biztosítani a cég folyamatos fejlődését és nyereséges működését. A nyereségért sokan bármire képesek, és ezt tényleg így értsd... Bármire... Ha egy ilyen üzlettárssal hoz össze az élet, az bizony sok veszélyt tartogathat. Nem csak a céges, de a magánvagyonod is veszélybe kerülhet. Mi abban segítünk, hogy a Te céged ne kerüljön ilyen vagy ehhez hasonló helyzetbe. Az általunk feltárt, összegyűjtött adatokból részletes véleményt írunk, melyből kiderül, hogy a vizsgált magánszemély vagy vállalkozás mennyire megbízható. Felderítjük a teljes ügyfél- és beszállítói kört, illetve megfigyeljük az üzleti életben tanúsított üzleti morált is, melynek szintén döntő szerepe lehet a megállapodás véglegesítésekor.

magánnyomozás

Mik lehetnek azok az árulkodó jelek, amik arra utalhatnak, hogy baj van?

A rossz munkahelyi hangulat, a nyílt furkálódás, a belső bomlasztás mind-mind arra utalhat, hogy valami támadás készül a céged ellen. De a legnagyobb árulkodó jel az elfolyó nyereség. Ha cégvezetőként látod, hogy minden a tervezett stratégia mentén halad, mégsem termelsz annyi nyereséget, amennyit év elején elterveztél, akkor valószínűleg olyan emberekkel veszed körbe magad, akik nem egy irányba eveznek veled, sőt, fúrják a „közös hajót". Ez adódhat dolgozói hanyagságból, kiszivárogtatásból és a legjellemzőbben sajnos a korrupt visszaosztásokból. Általában azokkal van baj, akik önálló döntési jogkört és bizalmat kapnak. Ezáltal a tulajdonos nem fordít annyi figyelmet az ellenőrzésre. Miért is tenné, ezért adta oda valakinek a „bizalmi állást".

A rengeteg üzleti hírszerzés mellett, úgy tudom, képzéseket is tartotok cégvezetők részére. Ezt hogyan kell elképzelni?

Igen! Van egy képzésünk kimondottan cégvezetők részére, arra készítjük fel őket, hogyan kell viselkedni, ha valamilyen hatóság meglátogatná őket vagy az irodájukat. Ennek van egy jogi része, mit tehet meg a hatóság és mit nem, mit kell szolgáltatnunk a hatóságnak és mit nem. Ezekkel az információkkal nem baj, ha vállalkozóként tisztában vagy. A képzésnek van egy másik része is, olvasunk a tárgyalópartnerünk nonverbális kommunikációjában. Hidd el, sokszor beszédesebb, mint a verbális! Egy egyszerű példa erre: amit te magadon kontrollálsz, az a kezed és az arcod, a lábadra már nem gondolsz. Azt hiszed, azt már nem figyelik, pedig a láb megmutatja, egy adott szituációban mi a valós nézőpontod, és mi a valós szándékod!

fotós

Hogy látod a jövőt, mit fogtok csinálni 10 év múlva?

Az üzleti világban rengeteg a kockázat. Az a víziónk, hogy a munkánkkal ezt a kockázatot csökkenteni tudjuk, és átvilágításaink során egyre több jóhírű, megbízható, szabályosan működő céggel találkozzunk, akiket nyugodt szívvel tudunk ajánlani megbízóink részére. Ezzel együtt persze szeretném, ha 10 év múlva megdupláznánk a csapatunk létszámát, és én már csak a legrizikósabb ügyek feltárásán dolgozhatnék!

Mikor volt utoljára ilyen ügyetek?

Nem olyan régen zártunk le egy ilyen jellegű, csúnya ügyet. Egy generálkivitelező cégnél a projektvezető nagyon ügyesen a saját malmára hajtotta a dolgokat, és sajnos a tulajdonos – magából kiindulva – jóhiszeműen állt a kollégához, és nem feltételezett semmi rosszat. Pláne azt nem, hogy 40 millió Ft-ot – csúnyán hangzik, de –„lenyúl" a cégből.

Kikkel dolgoztok együtt?

Létszámban szeretnénk növekedni, jelenleg 15-en vagyunk a csapatban, adatfeldolgozó, jogász, figyelő és egyéb támogató emberek, webbiztonsági szakértők. Egy olyan csapatban dolgozunk, ahol mindenki a saját szakterületének a mestere. Ennek köszönhetően tudunk precíz, pontos és döntést segítő eredményeket letenni minden esetben a megrendelőnk elé. Munkánk során mindig az eredményességre törekszünk, a legnagyobb diszkréció megtartása mellett.

X-Rock Kft. elérhetőségei:

x-rockuzletihirszerzes.hu

SZERZŐ: PÉTERVÁRY KATA – Applika System Kft.