Keresés

ITT GYEREKJÁTÉK A MUNKA, vagy mégsem…

Hermann László

Ha meghallod azt a szót, hogy labda, szinte reflexszerűen egy játszótér vagy játszóház képe ugrik be, azonban a labdáknak a felhasználhatósága messze túlmutat egy kellemes játszóházi kiegészítőn. Hermann Lászlóval, az EURO – MATIC Kft. tulajdonosával arról beszélgettünk, hogy a felhalmozott szakmai tudásuknak és a kiváló minőségű termékeiknek köszönhetően, hogyan váltak a világ egyik legjobb és legnagyobb kínálatát nyújtó műanyag labdagyártójává...

Kezdjük az elején, hogyan vált napjaink egyik legmeghatározóbb labdagyártójává az EURO-MATIC Kft.?

Egy kis időutazás az elején: a labdák gyártása 1965-ben Dániában kezdődött, majd hosszas egyeztetések után a termelés 2006-ban Magyarországra, Budapestre költözött, ahol zavartalanul, a megszokott EURO-MATIC minőségben folytatódott a gyártás. Az üzem 2014-ben pedig teljes mértékben magyar tulajdonba került, és azóta EURO-MATIC Kft.-ként folytatja gyártó és kereskedelmi tevékenységét.
Labdáink többségét Európában értékesítjük, de büszkén mondhatom, hogy termékeink már minden kontinensen megtalálhatóak, szállítottunk már Peruba, Ecuadorba, az Egyesült Államokba, Ausztráliába, Japánba, Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Örményországba is.

"A széles kínálatából eredően az alkalmazási területük is rendkívül változatos,..."
"az ipar- és a mezőgazdaság számos területén, de még a reptereken és bányákban is nagy hasznát veszik,..."

Ugye jól gondolom, hogy a labdák gyártása túlmutat a játszóházak labdamedencéin?
Milyen területeken lehet még használni ezeket a „játékszereket"?

Szélesebb körben, mint azt elsőre bárki is gondolná... az ipar- és a mezőgazdaság számos területén, de még a reptereken és bányákban is nagy hasznát veszik, de menjünk szépen sorba.
A széles kínálatából eredően az alkalmazási területük is rendkívül változatos, hiszen az említett játszóházi labdamedencéken túl, gyártottunk már játéklabdákat céges arculatnak megfelelően rendezvényekre, dekorációs és reklám célokra, valamint terápiás célra. Emellett nagyon dekoratívan mutatnak a kerti tavak és jakuzzik vizének tetején is. Sőt a brüsszeli nemzetközi repülőtéren az úgynevezett Bird Ball kültéri takarólabdáinkkal fedték le a kifutópályák mellett található tűzivíz tározókat, hogy álcázzák a madarak elől a számukra csábító vízfelületet, és így csökkentsék a madárbalesetek kockázatát.

Mi keresnivalója van ezeknek a labdáknak az iparban?

A tapasztalataink szerint az emberek nem tudják, hogy az említett területen milyen célokra lehet használni a labdáinkat, és mennyi problémát lehet megoldani velük. Aztán amikor mesélünk nekik, mindenki a fejéhez kap, hogy „tényleg, ez miért nem nekem jutott eszembe?!". A szakemberek általában olyan megoldást keresnek, amely csökkenti a párolgást, a káros gőzök és gázok környezetbe jutását, a kellemetlen szagok terjedését, a hőveszteséget, ezáltal fűtési költséget is, ugyanakkor nem jelent akadályt (pl.: a különböző alkatrészek ki- és beemelésénél), nem korlátozza a technológiát, valamint a beruházási és karbantartási költségei sem túl magasak.
A folyadék felületek labdákkal való lefedésével ezek a célok könnyedén és hatékonyan elérhetők. Például galvanizáló és eloxáló üzemekben rendkívül népszerűek a labdáink, hiszen több magas hőmérsékletű és gyakran vegyszereket is tartalmazó medence szükséges ezekhez a technológiákhoz.
A lefedésükkel javul a munkakörnyezet, csökken a párolgási veszteség, illetve a labdás szigetelőréteg miatt csökken a fűtési költség is. Emellett fontos munkavédelmi szempont, hogy a hőszigetelés miatt a tartályok és medencék környezte nem forrósodik fel. Tehát ezeknek az előnyöknek köszönhetően ebben a „labdajátékban" mindenki nyer!

Biztos mindenki? Nincs párolgás, nincsenek szagok, jobbak a munkakörülmények, de csak műanyag labdákról beszélünk...
Mi a helyzet a környezetvédelemmel?

A környezetvédelem mellé kettő strigulát is behúzhatunk, hiszen a gyártás során csak újrahasznosítható műanyagot használunk, ami nem terheli a környezetet. Ezek mindegyike élelmiszeripari minőségű, így az egészségre sem veszélyesek.Emellett az sem elhanyagolható, hogy a kültéren alkalmazott takarólabdák használatából származó előnyökkel – mint a vízmegóvás és az állatok védelme - védjük a környezetünket.

És a mezőgazdaság területén hogyan hasznosítható? Valljuk be őszintén, ritkán látunk labdázó állatokat...

Napjainkban Európában és világ nagy részén a fenntartható vízgazdálkodás az egyik legfontosabb témává vált a mezőgazdaságban. A nemzetközi szervezetek és az országok által megfogalmazott célok eléréséhez infrastrukturális és technológiai fejlesztésekre van szükség. Ezekbe a fejlesztésekbe tökéletesen beleillik a kültéri takarólabdáink használata, hiszen a nyílt felszínű természetes és épített öntözővíztározók lefedésével a párolgási vízveszteség akár 90%-kal csökkenthető, és a gyakran problémát okozó algásodás is szinte teljesen megszüntethető. A hatékony vízgazdálkodás mellett az állattenyésztő telepek is kiaknázhatják a labdák előnyeit a hígtrágya tározók lefedésével. Így a lakókörnyezet élhetőbbé válik, hiszen a kellemetlen szagok terjedése nagymértékben csökkenthető.

Ha jól tudom, a labdák gyártásán kívül van a cégnek egy másik lába is, amit szeretnétek, ha fejlődne, mi is ez pontosan?

Cégünk elsősorban műanyag labdák előállításával foglalkozik, azonban emellett nagyon fontos terület számunkra más üreges alkatrészek gyártása is. A gépparkunk, a gyártási technológiánk és a tapasztalt szakembereink lehetővé teszik, hogy bármilyen extrúziós fúvással gyártható üreges testet – a labdákhoz hasonlóan kiváló minőségben – gyártsunk és szállítsunk a megrendelőink felé. Célunk, hogy továbbra is olyan minőségi termékeket tudjunk előállítani, melyek használatával továbbra is mindenki nyer, a megrendelő, a felhasználó és a környezet is.

EURO – MATIC Kft. elérhetőségei
+36 1/787-6692
info@euro-matic.eu
1124 Budapest, Máriás utca 30.
www.euro-matic.eu

Szerző:
Péterváry Kata
(Applika System Kft.)