Keresés

Hogyan lettem a kulcsok őrzője?

Hogyan lesz egy megrögzött networKING-ből ingatlanszakértő?
És továbbra is az ingatlanban van-e a jövő? Mit kezdjünk a megvásárolt ingatlanunkkal, és hogyan fog nekünk passzív jövedelmet termelni? Ezekről Friedmann Tamás ingatlanszakértőt kérdeztük.

Friedmann Tamás

Tamás, számomra a neved teljesen összeforr az ingatlanpiaccal. Mindig ebben az üzletágban utaztál?

Engem általában az emberek 2 dolog miatt ismernek, az egyik az ingatlan, a másik a „Matchmaking". Nagyon networking mániás vagyok, mindig is az voltam, folyamatosan kötök össze embereket, vállalkozásokat egymással; nem azért mert kell, hanem azért, mert szeretem. Azt persze tudni kell, a networking nem ott kezdődik, hogy ismered-e az akármelyik óriáscég vezetőjét, hanem ott, hogy: Fáj a fogam, tudsz ajánlani egy megbízható fogorvost? Az emberek nagy része szeret segíteni, így vagyunk bekötve, egyszerűen jó érzés mikor a kapcsolatrendszeremből valaki azzal hív fel, hogy az ajánlásomnak köszönhetően sikeres és hosszútávú üzletet kötött. Nekem ez nagyon fontos, a hosszú táv! Nem hiszek a hirtelen gyors és tartós sikerekben, és a hideghívásokban sem. Én a networkingben hiszek, ha beleteszed az energiát, az eredmény kézzel fogható lesz.

Értem, tehát az ingatlanban is fontos a networking és az ajánlás, de hogy is kezdődött?

Minden a BNI-jal kezdődött. Hálás lehetek, mert akkor indult a közös utunk a szervezettel, amikor még hivatalosan meg sem alakult az első csoport. Volt mit tanulni, tapasztalni. Idővel azután segítettem csoportot is építeni, részt vettem a csoport létszámok növelésében és voltam az év embere is, de egy idő után bevallom őszintén belefáradtam. Ha csinálok valamit, legyen az egy BNI tagság, értékesítés vagy akár egy ingatlan eladás, szeretem ha lendület van a munkámban. Itt azt éreztem, hogy a lendületem egy picit alábbhagyott, és már nem tudtam akkora örömmel nekilátni a feladataimnak. Azt gondolom, ilyen mindenkinek van az életében. Ha eléred ezt a pontot, jó ha megállsz és megnézed valójában mi az a feladat, amiért ismét tudnál lelkesedni... Nagyon!

Ez volt az ingatlan?

Az ingatlan nekem egy véletlenül jött szerelem, de ne szaladjunk ennyire előre... Elkezdtem dolgozni egy irodaházakat üzemeltető cégnél, ahol az én feladatom volt a nagyvállalatokkal való kapcsolattartás. Kezdetben azt gondoltam, ez egy „ pihenő munka lesz", de az élet sokszor újraírja a forgatókönyvet. Napközben foglalkoztam a partnerekkel, éjszaka pedig mentem ellenőrizni az irodákat. A legnagyobb tanulságokat ezen a munkahelyen kaptam. Rengeteg takarítóval dolgoztam együtt, fiatalokkal, idősebbekkel, egy csomó olyan emberrel, hozott össze a sors, akik sokat küzdöttek már életükben... hihetetlen és mélyen megrázó életutakkal találkoztam.

„Ha csinálok valamit, legyen az egy BNI tagság, értékesítés vagy akár egy ingatlan eladás, szeretem ha lendület van a munkámban."

Ez nem lehetett könnyű feladat, hogyan tudtad kezelni, feldolgozni az emberek gondjait, problémáit?

Ilyen esetben két dolgot csinálhatsz, tanulsz belőle vagy nem tanulsz belőle, itt a tanulás nekem egyet jelent a hálával, hogy hálás vagyok az életemért, és bár sajnálom a másikat, segítek is neki ha tudok; de arra fókuszáltam, hogy azokat a hibákat, amiket ők már elkövettek, én ne kövessem el. A legfontosabb, hogy ne vedd a nyakadba mindenkinek a problémáját, mert az biztosan nem fog előre vinni. Én pedig igyekszem mindig előre tekinteni, ha jön egy lehetőség, azt tárt karokkal fogadom, olyan Jim Carrey-sen (az Igenember című filmből): Miért ne? Hiszen nem tudhatod miből mit fogsz tanulni...
Tehát innen indult az ingatlan értékesítés. Abban már biztos voltam, hogy a multi nem az én utam, de ami jött lehetőség, azt kihasználtam. Így keveredtem egy irodaházakat bérbeadó céghez, ahol hirtelen lett 11 bérbe adandó irodaházam, és itt szereztem meg az ingatlanos tapasztalataim alapjait is.

Mi volt a legérdekesebb sztorid ingatlan eladással kapcsolatban?

Az ingatlan business nem könnyű szakma, főleg, ha sok külföldi eladód és vevőd van, tudnod kell olyan írott és íratlan protokoll szabályokat, amivel zöldfülűként sajnos még nem voltam tisztában. Amikor az eladó arab nemzetiségű, és belépsz az ingatlanjába egy izraeli érdeklődővel, akkor a fejedben felértékelődik az a nyugodt irodai állás, amit korábban ajánlottak; ugyanis kiderült, hogy már rögtön tájékoztatták a Tulajdonost, hogy kivel érkeztem az épületbe. Mire kiléptünk a megtekintés végén az épületből, farkasszemet néztünk 4 db fekete sötétített üvegű autóval, amelyek a komplett kétsávos utat lezárták. Ez abban a pillanatban senkit sem zavart, - ha mégis, az mélyen magában tartotta, ahogy én is... Most már mosolyogva mesélem a történetet, de akkor bevallom eléggé féltem, viszont ez is egy tanulság volt, hogy sosem lehet eléggé felkészülni a speciális helyzetekre. Többek között ezt is imádom a szakmámban, az állandó változást. Az ingatlant végül persze eladtuk, de más vevőnek.

Az ingatlanos vagy eladni akar vagy venni, Te melyiket szereted jobban?

Mindkettőt szeretem, hiszen mindkettőben óriási kihívások lehetnek, de ha mindenképpen választanom kell, akkor a kedvenc területem nem az eladásról, hanem inkább a keresésről szól. Nagyon sok vállalkozóval találkozom nap mint nap, tudom, hogy a mai cégvezetőknek, üzletembereknek rengeteg feladata van, azért, hogy a vállalkozását napról napra sikerre vigye, és nem feltétlenül gondol a holnapra, illetve nem is lát a cégen túl. Én hiszek abban, hogy érdemes egy háttérbázist építeni, és ennek egyik hatékony eszköze lehet az ingatlan. Persze, egy cégvezető nem akar azzal foglalkozni, hogy felkutassa a megfelelő ingatlant, sokszor nem is tudja pontosan mi lenne számára a legjobb, ebben segítek neki én, hiszen egy hosszabb beszélgetés után feltérképezem az igényeit és igyekszem pont olyan ingatlant mutatni neki, amilyen az elképzeléseinek a megfelelő.

Mondtad, hogy sok vállalkozóval, vállalkozással találkozol, saját cégbe mégis csak egy éve vágtál, miért?

Régebben is voltam már vállalkozó, de mindig valakivel vagy valaki „mögött" dolgoztam. Tavaly tavasszal éreztem késznek magam a feladatra, hogy mindent egy lapra téve a saját nevemen induljak el, az eddigi tapasztalataimat és kapcsolatrendszeremet felhasználva megalapítsam a cégemet, és nyakamba vegyem az ingatlan businesst. A családom és ezáltal én is szeretem a stabilitást, ez két gyermek mellett azt gondolom nem elhanyagolható. „Szerencsére" a vállalkozásom nagyon rövid időn belül stabil lábakon állt, nagyon jó kapcsolatom alakult ki az ingatlanok tulajdonosaival, és az élet megint dobott egy lehetőséget: Felmerült egy igény, amire tudtam a megfelelő megoldást, ezért én lettem a „kulcsok Őre".

„Kulcsok Őre"? ez úgy hangzik, mint a Gyűrűk ura következő részének a címe lenne... mit is jelent ez pontosan?

Fura, de kisgyermekként valóban vonzott a színészi pálya, azt az utat szerencsére hamar elengedtem, úgyhogy ez most mégsem fantasy-világról vagy hobbitokról szól.
Ez a fajta szolgáltatás egyszerűen az ingatlan tulajdonos életét könnyíti meg. Egészen pontosan azt jelenti, hogy a bérlő nem is találkozik a tulajdonossal, - sőt igyekszem, hogy még a telefonszámát sem tudja, - ugyanis ha bármi problémája van, legyen szó csőtörésről, kiégett villanyról vagy bezárt kulcsról, akkor engem kell hívnia, és én segítek neki megoldani a felmerült problémát. Így az ingatlan tulajdonos valóban élvezni tudja a passzív jövedelme gyümölcsét anélkül, hogy a bérlő őt keresné minden kisebb-nagyobb kérdéssel, üggyel.
Én ezeket a win-win lehetőségeket szeretem, hiszen ezzel nyer a bérlő, mert tudja, hogy ha baj van, akkor megtalál, és nyer a tulajdonos is, hiszen nem neki kell a megoldandó dolgokkal foglalkoznia.

Kulcsok

Ingatlanos és ingatlanos között is van különbség! Miért Te vagy a megoldás egy cégvezetőnek?

Nálam azt szeretik a legjobban, hogy mindenféle ingatlannal kapcsolatos kérdéssel megkereshetnek, és nemcsak feltehetik a kérdést, de választ is kapnak rá. Ha valakinek az ingatlanosa vagy, az egy bizalmi állás, sok esetben nemcsak az ingatlanját bízza rád, hanem a problémáit, az emlékeit és a jövőbeni elképzeléseit is. Sok olyan ügyfelem van, akikkel már évek óta dolgozunk együtt, mert tudják, hogy mindig a legjobbat akarom nekik és bármikor fordulhatnak hozzám. Foglalkoztam nagy értékű irodaházak eladásával, nagyon nagy értékű ingatlanok értékesítésével, de akár pici, ékszerdoboznak számító családi ház eladásával is. Tudom, hogy milyen az, amikor megkapom a pénzem, azt is tudom, milyen az, amikor nem, sőt azt is tudom milyen az, ha vissza kell fizetnem... Rengeteg pozitív és negatív élményem van, tudom, hogy nem vagyok tökéletes és hibátlan, de igyekszem folyamatosan tanulni és fejlődni, hogy még inkább a legjobbat tudjam kihozni az adott helyzetből.

Sokszor hallottam már, hogy nálad nem állnak hónapokig, évekig az ingatlanok... hogy csinálod?

Ez nagyon egyszerű, nem beszélek félre, a világos és érthető kommunikációban hiszek. Már a legelején reálisan mondom az eladónak, hogy mik a lehetőségei. Az első pillanatban még nem az a cél, hogy együtt dolgozzunk, hanem az, hogy mindent tisztán lásson, és ha ő ezek után úgy dönt, hogy mással szeretne dolgozni, akkor annak így kellett történnie. A legfontosabb kérdés, amit egy ingatlan árazásánál felteszek az eladónak, klasszikus ingatlanpiaci kérdés:

-Hirdetni szeretnénk csak, vagy el is akarjuk adni az ingatlant?
Azzal, ha őszinte vagyok, a saját munkámat is megkönnyítem, hisz ha egy ingatlan ára irreálisan magas, akkor annak bizony nem lesz új tulajdonosa és nem is fog tudni megoldódni az az élethelyzet, ami miatt egyáltalán felmerült az ingatlan értékesítése.

Mindig őszinte vagy a vevővel/ eladóval?

Persze! Mi értelme lenne bármit is elhallgatni? Magamat járatnám le. A nyílt és tiszta üzletet kedvelem, és ahogy azt már említettem, hosszú távra tervezek, azt pedig csak úgy lehet, ha őszintén elmondom azt is, ha valami jó, és persze azt is, ha valami nem az, az ingatlan értékétől függetlenül. Korábban sajnos sokszor én is azt gondoltam, van az a pénz amiért érdemes kockáztatni... de ma már tudom, hogy nincs amiért kockára tenném a családomat, a nevemet és a karrieremet.

Ha valamiért mégis beragad egy ingatlan akkor az miért ragad be? Az ár miatt?

Sokan azt gondolják, hogy igen, pedig sokszor az ár másod- vagy inkább harmadlagos tényező. Először is mint azt tudjuk „nincs második első benyomás", vagyis onnantól, hogy egy ingatlan megjelenik, olyan „csomagolást" kell kapnia – természetesen őszintén kiemelve minden előnyét-hátrányát –, hogy minden érthető legyen az adott ingatlannal kapcsolatban. Az ár csupán egy tényező.

Szerinted mitől lesz valaki jó ingatlanos?

A minőségi munkában hiszek, ha valaki igényes magára a környezetére és a munkájára, annak rövid időn belül híre megy, és itt most nem csupán az ingatlanos szakmára gondolok. Biztosan láttál már Te is olyan eladni kívánt ingatlanos képet, ahol a fotókon rendetlenség volt, esetleg belelógott a képbe a tulajdonos keze, vagy ott volt a halom mosatlan... Mennyiből tartana megkérni a tulajdonost, hogy egy picit tegyen rendet, vagy ha engedik én is szívesen segítek a fotó kedvéért, hiszen ki szeretne bele egy olyan ingatlanba, amit így kívánnak bemutatni. Nem túl hívogató. Én igyekszem mindig olyan fotó és videó anyagot összeállítani, zenei aláfestéssel megbolondítani a felvételeket, ami akár eltér a megszokottól, de végső soron mégis megmutatja az ingatlan minden oldalát. Ezzel többek között az is célom, hogy hosszú távon megváltoztassam a hazai ingatlanosok megítélését.

Mi a helyzet a mai ingatlan piaccal? Érdemes ingatlanba fektetni?

Én abban hiszek, hogy a vagyonod egy része legyen ingatlan, mert az ingatlan nem állt meg, nem veszítette el az értékét. Előfordulhat, hogy kiköltözött belőle a bérlőm, de ez természetesen pótolható. Persze, itt is fontos a közismert szállóige, hogy mi a fontos egy ingatlan esetén? Lokáció, lokáció, lokáció. Az új szolgáltatásom, a „vevőképviselet" azokat az ingatlan tulajdonosokat támogatja, akik nem szeretnének időt és energiát fordítani a bérlő problémáira, ő csak élvezni szeretné az ingatlanjából származó passzív jövedelmet. A meglévő pénzed az egy fekvő vagyon, de nem termel semmit, azt úgy tudod hasznosítani, hogy az ingatlan megvásárlásával egy folyamatosan termelődő passzív jövedelmet hozol létre.
Ezt leginkább azoknak a vállalkozótársaimnak ajánlom, akik pénteken késő este még mindig autóból autóba szállnak, míg a családjuk otthon várja őket. Sokszor azzal próbálják nyugtatni magukat, hogy mindezt a családjukért teszik, de amikor a következő osztalék kivételénél inkább egy luxusautót vesznek ingatlan helyett, akkor érdemes kiszámolni hány millió Ft-ot visz el egy év alatt egy luxusautó; és a másik oldalon mennyit hozhat az ingatlan, amit akár a gyermekednek veszel, hiszen bennük van a jövő... Egy igazi üzletember ezt azt gondolom mérlegeli!

„A minőségi munkában hiszek, ha valaki igényes
magára a környezetére és a munkájára, annak
rövid időn belül híre megy és itt most nem csupán az ingatlanos szakmára gondolok."

 

Friedmann Tamás ingatlanszakértő elérhetőségei

Telefonszám: +3630/701-6610

www.friedmanntamas.com

Szerző:
Péterváry Kata
(Applika System Kft.)