Keresés

INSPIRE CHANGE IN LIFE - A felelősség a Te kezedben van, a megoldás az enyémben!

Az átlagember az első 30-40 évében feláldozza az egészségét azért, hogy pénzt keressen, a maradék 30-40 évében pedig feláldozza a pénzét, hogy újra egészséges legyen. Kis Csaba Egészségmentor elárulja hogyan legyünk felelősségteljes cégvezetők.

Kis Csaba - Egészségmentor

Az egészség mindenkinek az életében ott van, csak nem mindenki foglalkozik vele. Nálad mikor lett ez hitvallás?

Már gyerekkoromban érdeklődtem az egészség iránt, szerintem a DELTA tévéműsornak minden részét láttam, érdekelt, hogyan károsítja a szervezetet a dohányzás, mik azok az élelmiszerek, amivel megőrizhetem az egészséget, és mi az a fogyókúra, amivel kövér kamaszként le tudok fogyni, hiszen gyerekként komoly súlyproblémákkal küzdöttem. Fiatal felnőttként sokáig kerestem az utamat, jó néhány helyen voltam alkalmazott, de szerettem volna a magam ura lenni és saját vállalkozásba kezdeni.

Egyértelmű volt, hogy ez a vállalkozás kapcsolódni fog az egészséghez?

Nem. Ez puszta véletlen. Éltem a lehetőséggel, amit az élet adott, megalapítottam az első saját vállalkozásomat. A cég, akinek a hálózatában én is dolgoztam – vállalkozóként – az egészségvédelemmel foglalkozott és táplálékkiegészítőket forgalmazott. Első próbálkozásra nem tudtam nagyobb üzleti sikereket elérni, viszont rengeteg képzésen és előadáson vettem részt, ami az egészségről szólt. Mivel ez a téma továbbra is foglalkoztatott, így nem az üzleti részét helyeztem előtérbe, hanem a személyes fejlődést és a tudást, amit tulajdonképpen a későbbiek folyamán hasznosíthattam is.

Én most úgy tudom egy meglehetősen sikeres vállalkozást irányítasz. Mi történt közben?

2018-ban váltottam, addigra jutottam el oda, hogy az évek alatt megszerzett tudásomat szerettem volna másokkal is megismertetni és valódi üzleti sikereket elérni. Ekkor találtunk egymásra a Zinzinoval, ami egy skandináv egészségprogram. A Zinzino célkitűzése, hogy a világ leginkább vásárlóbarát direkt értékesítő cége legyen. Ezzel az alapelvvel 100%-ban tudtam azonosulni, így nagyon rövid időn belül megérkeztek a várva várt üzleti sikerek is.

sokáig kerestem az utamat, jó néhány helyen voltam alkalmazott, de szerettem volna a magam ura lenni

Mi kell most ahhoz, hogy valaki egészséges vállalkozó legyen?

Nekem 2 fő üzenetem van, az egyik a felelősségvállalás, úgy ahogy egy vállalkozó felelősséget vállal a cégéért, a cégben lévő emberekért, ugyanúgy felelősséget kell vállalnia a saját egészségéért. Az egészségügy nem az egészségünkkel foglalkozik, hanem a betegségünkkel. Nem az egészségügytől, egy maszktól vagy egy gyógyszertől kell várnunk a megoldást, hanem mi vagyunk a felelősek a saját és családunk egészségéért. A másik üzenetem a táplálkozás fontossága. Az egészséget 80%-ban a táplálkozás határozza meg.

Egészség

Ha vállalkozóként figyelek az étkezésre és szedek vitaminokat, az még nem elég... Mit tudok tenni még?

A mai világban vannak egészségkárosító tényezők, és az egyik ilyen, ami szinte minden vállalkozót érint, az
a stressz! A stressz egy olyan tényező, ami egy egészséges embernek az egészségesen működő immunrendszerét is képes teljesen lenullázni. Itt látom én a legnagyobb kihívást a vállalkozói létben, mert elkerülni nem tudjuk, kezelni viszont igen.

Hogyan csináljuk ezt a gyakorlatban?

Az első, hogy értsd meg a felelősségvállalás fontosságát! Vajon mi történik majd a cégeddel, ha az egészségi állapotod nem engedi meg tovább a napi 12 óra munkát? Döntsd el, hogy olyan vállalkozó szeretnél-e lenni, aki 50 éves kora fölött beteg, túlsúlyos, van egy kis refluxa, cukorbeteg és állandóan gyógyszert kell szednie a magas vérnyomására, vagy olyan, akitől 100 évesen megkérdezik milyen gyümölcs termett a kertjében. Ha odafigyelsz arra, milyen üzemanyagot tankolsz a több millió forintos autódba, akkor a saját „üzemanyagod" minőségére is érdemes gondot fordítanod.

Azt gondolom, mindenkinek fontos az egészség, de inkább csak akkor kezdenek mélyebben foglalkozni a témával, amikor baj van. Te hogy látod ezt?

„Az egészség egy olyan korona a fejeden, amit csak a beteg ember lát." Ne gondold azt, hogy a civilizációs betegségek természetesek (szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, autoimmun betegségek, cukorbetegség stb.), mert lehet tenni ellene, sőt meg lehet állítani. Nem normális, hogy valaki 40 éves kora fölött élete végéig vérnyomáscsökkentőt szed!

Említetted, hogy fontos a stresszmentesítés. Te mit teszel annak érdekében, hogy ne legyél stresszes?
Minden héten nagyon sok időt fordítok magamra, járok gyógytornászhoz, coach-hoz, és beiktatok olyan programokat, amik egyrészt a személyiségemet fejlesztik, másrészt kikapcsolnak és jól érzem magam tőlük, egyszerűen csak azért, mert jól esik!

Civilizáció

Az elmúlt hónapokban felértékelődött az egészség szerepe, de továbbra sem a felelősségvállalásé, hanem csak az egészségé. Neked mik a tapasztalataid?

A problémát abban látom, hogy továbbra is egy olyan külső dologtól mint védőmaszk vagy fertőtlenítőszer várják az emberek a megoldást, de nem tesznek semmit annak érdekében, hogy az egészségüket megtartsák és az immunrendszerüket erősítsék. Mindenki a saját ellenálló képességéért felelős. Egy egészséges, jól működő embert nem tud vagy nem olyan mértékben tud megfertőzni egy vírus. A védekezőképesség nem akkor kell, amikor vírus van, hanem mindig. Az egészséges immunrendszer megvéd minket mindentől: a daganatos betegségektől, más civilizációs betegségektől, és sokkal jobb állapotban tudjuk vinni a vállalkozásunkat, ha fizikailag és szellemileg is topon vagyunk.

"...ahogy egy vállalkozó felelősséget vállal a cégéért, a cégben lévő emberekért, ugyanúgy felelősséget kell vállalnia a saját egészségéért. "

Mi lehet az oka annak, hogy ennyi civilizációs betegség van most jelen a világban?

Több egészségkárosító, gyulladáskeltő hatás ér bennünket, mint régen. Jelenleg az elfogyasztott élelmiszerek nagy része nem hasonlítható össze az 50-100 évvel ezelőtt termelt és fogyasztott alapanyagokkal. Ma az emberek nagy többsége csak ultrafeldolgozott élelmiszerrel táplálkozik. Ugyanakkor lecsökkent azon tényezők száma, amelyek védik az egészségünket és csökkentik a gyulladásokat. Ilyenek az omega3 zsírsavak, a polifenolok, a rostok, a sport, a pihenés, az alvás, a megfelelő vízfogyasztás. A Zinzinonak az egyik fő üzenete az, hogy vedd a kezedbe az egészségedet, ne attól várd a megoldást, hogy beveszel egy étrend kiegészítő tablettát, hanem vedd észre, hogy a felelősség a tiéd, nézd át az étrendedet, a sportolásodat, a táplálkozásodat, a testsúlyodat és kezdj el foglalkozni ezekkel. Mi nem egy vitaminos cég vagyunk a sok közül! A Zinzino Balance koncepciója abban segít, hogy korrigálni tudja a tápanyagbevitel egyensúlytalanságait.

"Mi nem egy vitaminos
cég vagyunk a sok közül! "

Sokat beszéltél a minőségi termékekről. Honnan lehet ilyet beszerezni?

Én nemcsak a biot keresem, hanem az eredeti forrásokat. Ha tudom, hogy van egy termelő, aki például malacokat tart és kézműves termékeket állít elő belőle, akkor én őt fogom felkeresni. Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, rengeteg olyan pékség, zöldséges és piac van, ahol közvetlenül a termelőtől tudsz vásárolni. De az internet is nagymértékben megkönnyíti a dolgodat, csak elhatározás kell és egy kis kutatómunka.

Ha úgy döntök, hogy bele szeretnék vágni és életmódot szeretnék váltani, mit kell tennem?

Azt szeretem a legjobban, ha teljes életmódváltással keresnek fel, mert akkor már megvan az elszántság, és az illető tudja, hogy ha eredményt szeretne, azért bizony tenni kell. Az elején tisztázzuk, hogy mi a cél. Fogyás, sport bevezetése, fájó ízületek elmulasztása, jobb közérzet kialakítása, mert mindegyiknek másképp állunk neki. Az emberek általában egyensúlytalan állapotban vannak, első lépésben vissza kell állítani az egyensúlyt, mert nem lehet megkezdeni valaminek az építését, ameddig nem hagytuk abba a rombolást.

Mit mondanál egy mai vállalkozónak tanácsként?

Vedd a kezedbe az irányítást és tekints úgy magadra, mint a vállalkozásod legfontosabb emberére. Bánj úgy magaddal, mint a vállalkozásod legfontosabb ügyfelével! Ha te nem vagy jól, a céged sem tud jó lenni. Vedd komolyan az embert a vállalkozásod mögött!

„Az egészség egy olyan
korona a fejeden, amit
csak a beteg ember lát."

Kis Csaba Egészségmentor elérhetőségei:

E-mail cím: hello@kiscsaba.com
Telefonszám: +3670/606-6148

Szerző:
Péterváry Kata
(Applika System Kft.)