Keresés

Generációs sikerek - Rajnai csúcstámadás a Pannonhalmi Borvidékről - Cseri Pincészet

Sokan élnek kritikával a hordóban érlelt rajnai rizlingekkel szemben, azonban a markáns igény a magas minőségre, valamint a díjak, melyeket a Cseri Pincészet tételei nyertek, rácáfolnak a kétségekre! A borászat egyedi tételei mögött egy édesapa, Cseri Norbert, valamint fia, Cseri Barnabás és az ő kísérletező vágyuk áll, ám az általuk bejárt útról keveset meséltek még.

Cseri PincészetBár sosem volt ráerőltetve, Barnabás őszintén érdeklődött a borászat iránt, melyben édesapja, Norbert először csak alkalmazottként dolgozott, majd amire testvérével egy vállalkozást húzott fel, megalkotva a Cseri Pincészetet. A családi projekt a fiatal fiút is motiválta, ezért a főiskolai gyakorlatát Németországban töltötte, a Dr. Loosen borászatban, így a rajnai rizlingeket hazájukban ismerhette meg és fedezhette fel. Amellett, hogy ezekben az években eltanulta és hazahozta a híres moseli stílust, révbe ért gondolata, hogy a késői szüretelésű, kiváló rajnai fürtöket spontán erjessze. Németországban látta, hogyan kezelik a magas minőségű alapanyagot – hogy hordóban érlelik 1-2 vagy akár 3 évig is – lépett hát egy nagyot, és szerencsét próbált ezzel itthon, Magyarországon is. Bár a pincészet ekkor még bőven gyermekcipőben járt, a siker és az érdeklődés szele hamar elért hozzájuk, ezt erősítik mai napig az elismerések is, melyeket a Cseri tételek nyernek. Az évek során a család tudatosan fókuszált a rajnai vonalra, melybe nemcsak Barnabás, de Norbert is rengeteg energiát ölt. Támogató apaként és a pincészet főborászaként segítette fiát a kísérletezésben, tapasztalata és motiváltsága épp olyan sokat tett vállalkozásuk sikereihez, mint juniborászuk fiatal szenvedélye.

Sikerekről szólva, a Cseri család idei éve, mondhatjuk, hogy a rajnai tételek elismeréseiről szólt. Azok után, hogy VII. Septimus boruk a Magyar Bor Nagydíj elnyerésével indította az évet, a nyár során az ifjú borászuk nevét viselő II. Secundus Barni’s Riesling a svájci Expovina borversenyen lett aranyérmes. A sorban nem feledkezhetünk meg a 2 év hordós érlelésű VIII. Octavus-ról sem, mely a Winelovers TOP 100-as listájában 14. helyen végzett és a hordós érlelésű fehér bor kategóriákban pedig az elsőnek járó díjat nyerte el, ezzel a mezőnyben a Best of Rajnai Rizling díjat is bezsebelte.

Ha elnézzük a Cseri Pincészet mindennapjait a különböző generációk együttműködésének, közös gondolkozásának mintapéldáját láthatjuk. Apa-fia és anya-lánya páros dolgoznak szimbiózisban a közös sikerekért, hogy vállalkozásuk ne csak a borvidéken, de országosan és nemzetközi szinten is kiállja a velük szembejövő próbákat.

Kapcsolat:

Medgyesi Zoltán
networking szakértő
BNI Északnyugat - Régióvezető
NETWORKING | SZAKMAI KAPCSOLATÉPÍTÉS | KONFERENCIA | ÜZLETI KIKAPCSOLÓDÁS


 

Szerző: Sárai Anna | RAW Agency