Keresés

LEHET TERVEZNI HIBA NÉLKÜL? - Tangens Kft.

Eleméry Gábor - Tangens Kft. tulajdonosa

Ha szükséged van egy magas színvonalú építőmérnöki szoftverre, amivel pénzt, időt és energiát tudsz megspórolni – nem beszélve a „nemszeretem feladatokról", amiket még mindig te végzel a szoftvered helyett – akkor neked is az allplan alkalmazásra van szükséged. A részleteket Eleméry Gábortól, a Tangens kft. tulajdonosától és az Allplan szoftver kizárólagos magyarországi forgalmazójától tudtam meg.

Te mióta foglalkozol az Allplannal?

1988-ban diplomáztam a BME Építőmérnöki Karán. Elsők között voltam, akik Magyarországon az Allplan programot használták. Mára már közel 30 éve foglalkozom a program kereskedelmével és műszaki támogatásával.

Mi a program fő jellemzője?

Ez a szoftver egy háromdimenziós építészmérnöki, építőmérnöki szoftver, amivel egy tervezett épületnek a digitális ikerpárját lehet létrehozni, mindezek mellett hozzá lehet fűzni még rengeteg további, a kivitelezés szempontjából fontos információt, pl. hogy a falazatnak milyen a hőtechnikai jellemzője, ki gyártotta a nyílászárót, a vasbeton gerendában milyen betonvasak találhatók. Ez a szakmában a jól ismert BIM-technológia-filozófia, magyarra lefordítva építményinformáció menedzsment, amely napjainkban az építőipar digitalizációjának a legfontosabb hajtóereje.

Miben más ez a szoftver, mint a többi?

A piacon kettő-három olyan szoftver van, ami világviszonylatban is megállja a helyét. Van versenytársunk, aki hasonló szoftvert fejleszt, mint a miénk, de nem tudják azt a színvonalat meglépni, amit mi kínálunk. Ezt támasztja alá az is, hogy pl. a Puskás Ferenc Sportcsarnok építésénél a statikus tervezők nagyon alaposan végignézték a piacon fellelhető szoftvereket és az Allplan mellett döntöttek. Azt gondolom, ez válasz a kérdésedre.

Mi mutatja a nagyon magas színvonalat?

Röviden: a folyamatos fejlesztések. Figyelünk arra, hogy a magas színvonalat ne csak azok a tervezőirodák kapják meg, amelyek óriásberuházást terveznek, hanem akár családi házak tervezése esetén is meglegyen. A németországi anyacég minden évben felméri az igényeket és ennek megfelelően fejleszt. Még egy fontos dolog: az utóbbi években minden eddiginél jobban koncentrálunk a mélyépítési, infrastruktúra-tervezési feladatok elvégzésére is. Új tagja az Allplan családnak az Allplan Bridge, ami kifejezetten hidak, felüljárók térbeli parametrikus modellezésre és méretezésére is használható. Ugyanígy, speciálisan fejlesztett programmodulok állnak az út- és alagúttervezők rendelkezésére. Az ügyfél-visszajelzések alapján másik nagy előnyünk a színvonal mellett a rövid „szolgálati" út. Ha a felhasználónak problémája van, közvetlenül velünk veszik fel a kapcsolatot. Abban az esetben, ha mi nem tudunk segíteni, akkor elérjük az anyacég fejlesztőit. Így a probléma méretétől függően néhány óra vagy néhány nap alatt meg tudjuk oldani a nehézségeket.

AZ ÜGYFÉL-VISSZAJELZÉSEK ALAPJÁN MÁSIK NAGY ELŐNYÜNK A SZÍNVONAL MELLETT A RÖVID „SZOLGÁLATI" ÚT.

SCIA Engineer statikai szoftver

Kik az ügyfeleitek?

Az ügyfeleink elsősorban a vasbetonszerkezeti tervezés és modellezés, valamint az előregyártott vasbeton-gyártmánytervezés területén tevékenykednek. De az ügyfélkörünkben megtalálhatók az egyedül dolgozó magántervezők éppúgy, mint a néhány főt foglalkoztató kisebb, vagy akár 20-50 fős nagyobb mérnökirodák, de a jelentősebb kivitelező cégek tervezési osztályai is. Az országban többezer licencünk van, az ügyfeleink számát az elmúlt években megdupláztuk. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy Magyarországon piacvezető pozíciót foglalunk el.

AKI IGÉNYLI, ANNAK TARTUNK OKTATÁST, SŐT, KOLLÉGÁINK TECHNIKAI TÁMOGATÁST IS NYÚJTANAK.

Hogyan tudtok támogatást adni a felhasználóknak?

A szoftver alapvető funkcióinak megbízható elsajátítására 2-3 nap elegendő. Aki igényli, annak tartunk oktatást, sőt, kollégáink technikai támogatást is nyújtanak. Ez a tanulási folyamat soha nem ér véget, hiszen a fejlesztések mindig hoznak újdonságokat, és a gyakorlattal egyre jobb és jobb megoldást lehet találni egy kreatív feladat elvégzése során.

Milyen sűrűn frissül a szoftver, nem zavaró-e a sok frissítés a felhasználóknak?

A szoftvereinket évszámokkal látják el, minden év októberében van egy új verzió, ez tartalmaz olyan fejlesztési újdonságokat, ami az előző verzióban még nem szerepelt. Ezen túlmenően viszonylag gyakran adnak ki úgynevezett hotfixeket, ezek apró módosítások, javítások, ezekkel a felhasználónak nem nagyon kell foglalkozni, mert automatikusan frissülnek a programban. Ilyen frissítés egy éves periódusban akár 10-15 alkalommal is előfordulhat.

vas-beton

Hogyan állnak össze ezek a licencek? Vannak különböző csomagok?

Igen, természetesen. Különböző csomagjaink vannak, a csomagok közötti különbségeket nem a tervezett objektum mérete, hanem annak a milyensége határozza meg. Van olyan csomagunk, amiben építészeti funkciók vannak, de nincs benne tartószerkezeti modul, a másik csomagban a tartószerkezet az erős, vagy éppen a hídtervezési modul. Nem ugyanazt a csomagot kapja mindenki. Ezek egyénileg bővíthetők, igény szerint.

Olvastam az oldalatokon egy érdekes kifejezést, elárulod, mit is jelent pontosan a „design to build"?

A tervezéstől közvetlenül az építésig. Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy a szoftver által megtervezett és létrehozott háromdimenziós modellből az adatok fájlformátumban mennek el a gyártórobothoz, és a robot készíti el az előregyártott vasbeton elemeknek a részeit, úgy, hogy közben nincsen szükség emberi beavatkozásra, így a hibázási lehetőséget kizárjuk. Ez a legmagasabb szintű kiszolgálása az iparosított építésnek.

Fontos számotokra a nemzetközi jelenlét?

Természetesen, a világ szinte minden pontján használják a tervezőirodák a Nemetschek Allplan szoftverünket, több mint 240.000-en – azt gondolom, ez a szám már önmagában garancia a vevőinknek. Mi azonban csak Magyarországon forgalmazzuk a programot. Magyar nyelven a kezdetek óta elérhető a program, és jelenleg 17 nyelv közül választhat a felhasználó. De hogy milyen fontos a nemzetközi jelenlét: az egyik felhasználónk keresett alvállalkozói lehetőséget, és különböző közösségimédia-felületeken mozgolódva talált kapcsolatokat külföldi Allplan-felhasználókkal. Mára igen fontos altervezője lett egy komoly svájci irodának, amely folyamatos megrendeléseket biztosít számára. Az Allplan felhőszolgáltatási megoldásai nagyban segítik, hogy egymástól akár többezer kilométerre élő szakemberek közösen, egy projekten tudjanak tevékenykedni.

...A VILÁG SZINTE MINDEN PONTJÁN HASZNÁLJÁK A TERVEZŐIRODÁK A NEMETSCHEK ALLPLAN SZOFTVERÜNKET, TÖBB MINT 240.000-EN...

Mit tegyen, akinek most felkeltette az érdeklődését az Allplan?

Azonnal keressen fel engem! Fontos, hogy tisztázzuk már az elején, hogy a megrendelőnek konkrétan mire van szüksége. Az a célkitűzésünk, hogy amennyiben egy magyar mérnöki iroda szoftvert keres magának, ne forduljon elő, hogy nem ismerkedik meg a mi ajánlatunkkal, hogy nem tekinti meg programjainkat. Abban biztos lehet, hogy nem fogjuk rábeszélni olyan szoftverre, amely nem felel meg az igényeinek. A 30 éves múltunk mondatja velem, hogy csak a tisztességes üzletelés, a korrekt tanácsadás vezet hosszabb távon is eredményre. 30 napos korlátozatlan és ingyenes próbaverziónk mindenkinek rendelkezésére áll.

Eleméry Gábor elérhetőségei:

tangens.hu

 

SZERZŐ: PÉTERVÁRY KATA – Applika System Kft.