Keresés

MI KELL EGY VÁLLALKOZÁS FELÉPÍTÉSÉHEZ?

PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ. VAGY MÉGSEM?

Közel egy éve októberben sokan úgy gondolták, hogy a lakás-takarékpénztáraknak vége! Beszántották, a helyét pedig behintették sóval. Akkor a Fundamenta életében egy új fejezet kezdődött:

    1. Az Országgyűlés megszünteti a cég fő termékének egyik „alapját”, a lakásszámla szerződésekre járó állami támogatást.
    2. Különféle cégek minden létező fronton támadást indítanak az értékesítők elcsábítására, legyen szó bármilyen termék értékesítéséről: napelemről, biztosításról vagy fűrészgépről.
    3. A törvényi változást követően a Fundamenta vezetése a legnagyobb lehetőségként kommunikálja a korábbi termékelőny eltörlésének a tényét.
    4. Új kommunikációs csatornákat is használ a cég, Sörényi Attila értékesítési vezetők előtt tartott tájékoztatóját több mint 3000 személyi bankár Facebook élő adásban követte, míg a felvett interjúkat Youtube csatornán tette közzé a cég.
    5. A Fundamenta belép a szolár, az állampapír és az ingatlan területre, ezzel kiemelkedik a lakás-takarékpénztár szektorból.

Sörényi Attilát, a Fundamenta Személyi Bankár vezetőjét kérdezem:

MI TÖRTÉNT KÖZEL EGY ÉVE, HOGYAN ÉRHETŐ EL EZ A STABIL ÁLLAPOT?

Ha egy szervezet jó állapotban van, akkor egy ilyen helyzetet kihívásként tud kezelni. Ha egy ilyen esemény kifáradt vagy kiégett embereket ér, akkor szétesik, nincsen tovább hálózat. Egy vállalkozás felépítésében a vezetésnek az első lépéstől kezdve tudnia kell az irányt. Tisztázzunk két fontos igazságot:

1. MINDEN VÁLLALAT VALÓJÁBAN A VEZETÉSBEN KÜLÖNBÖZIK!
Azaz: azonosak a vonatkozó szabályok, adók, követelmények, előírások, a piaci környezet vagy a versenyhelyzet. Még a munkaerőpiac is. Tehát az, hogy melyik szervezet lesz sikeres és melyik nem, a vezetés döntésein, alkalmazott rendszerein, a tudásán és vállalásain múlik. Azaz ne áltassuk magunkat, nem a külső tényezők számítanak: a siker valójában a vezetésen múlik! 

2. NEM LÉTEZIK VÁLLALAT. EMBEREK VANNAK!
Az emberek pedig nem robotok. Nem lehet betáplálni azt a parancsszót, hogy: „dolgozz”, azután várni, hogy minden magától működik majd. Sőt, szeretném eloszlatni azt a tévhitet is, hogy lehet motiválni embereket. Nem lehet. Csak motivált környezetet lehet teremteni, ahol kialakul a munkatársak belső ereje, akarata és céljai. Ezek visznek majd a siker irányába. Motivációs szempontból inkább kell egy közösséget építeni, mint leszabályozott struktúrát.

Ez egy olyan lehetőség, amelyre még nem volt példa a cég életében! 

EGY CÉG FELÉPÍTÉSÉT TUDATOSAN MEG KELL TERVEZNI?

Téves elgondolás az, hogy bármely munkahelyen a munkatársaknak pusztán pénzt kell adni, és csak attól boldogok lesznek. Viszont álszentek se legyünk. Mondjuk ki bátran: a pénz jó dolog! A több pénz még jobb. De ez önmagában mégis kevés. Csak pénzzel nem lehet sikeres vállalkozást építeni, működtetni és vezetni sem. Minden juttatásnál van magasabb és mindig lesz versenytárs, aki többet ígér, ezért a megoldást biztosan máshol kell keresni.  

AKKOR A JÓ MUNKAHELYI LÉGKÖR A MEGOLDÁS?

Mindannyian ismerjük azt a munkahelyi légkört, ahol van egy kinevezett vezető, akit nagyon nehéz megváltoztatni, így minden és mindenki keretek közé van szorítva. Ebben a struktúrában általában sok az elégedetlenség. Elég csak elmenni egy baráti sörözésre, ahol folyton csak azt halljuk, épp kinek miért van elege az aktuális munkájából, főnökéből és a fizetéséből. Legyen az a juttatás bármekkora, egy idő után az is kevés lesz. A legtöbb, ami egy ilyen munkahelyből kinyerhető, hogy a beosztottak nem panaszkodnak túl sokat, de hogy motiváltak legyenek… azt várhatjuk. 

ALAKÍTS KI EGY MOTIVÁLÓ RENDSZERT, VAGY FIZETNI FOGSZ!

Annál, hogy kiképzed a munkatársaidat és elviszi a konkurencia, csak egy rosszabb van. Ha nem képzed ki és nálad maradnak! Annál, hogy nem alakítasz ki motiváló környezetet, csak egy nagyobb hiba létezhet, ha mindent pénzzel akarsz megoldani! Pozitív hajtóerőnek ezek a tényezők számítanak: eredményesség, elismertség, előmeneteli lehetőség, nagyobb felelősség a munkában és a személyes fejlődés lehetősége. Ezek lényegében nem mások, mint a mindannyiunkban rejlő belső hajtóerők. 

KÜLSŐ ESZKÖZÖKKEL TUDOD FOKOZNI AZ EMBEREID HATÉKONYSÁGÁT?

A külső tényezők általában az elégedetlenségre hatnak: ezek például a munkakörnyezet feltételei, a szervezeti szabályok keretei, a fizetés mértéke, vagy a munkakapcsolat a közvetlen vezetővel és a kollégákkal. Ezek tökéletes megléte is pusztán a pillanatnyi elégedetlenség állapotát szünteti meg - de plusz hajtóerőhöz egyik sem vezet! Azaz hiába emeled a fizetést egy olyan munkahelyen, ahol a vezetői elismerésnek nincs módja. Hiába csodálatos és szép az iroda, ha nem léphetek előre előbb-utóbb.

NEM SZABAD LEBECSÜLNI MÉGSEM A PÉNZT!

Nem is. A Fundamenta értékesítőihálózatát már a kezdetektől úgy építettük fel, hogy a pozitív eszközök domináljanak benne, bankáraink valós teljesítményen alapuló munkát végezzenek, így joggal lehessenek büszkék magukra. A lényeg, hogy teljesítmény alapján történjen a javadalmazás, az előmenetel és az elismerés is. Mérnökként megtanultam, hogy csak az menedzselhető, ami mérhető is. Ha valami mérhető, akkor minden juttatás objektív módon kifejezhető! Jó munka – jó fizetést jelent, kiemelkedő teljesítmény – kiemelkedő keresetet. Egyszerű a képlet. 

VEZETŐKÉNT NAGYON FONTOS MEGÉRTENI, MI HAJTJA AZ EMBEREKET.

A sikerek megéléséhez elengedhetetlen az elismerés is. Ezt nem csak így gondolom, mi ezt pont így csináljuk. A Fundamenta értékesítési hálózata számára olyan egyedi fejlesztési- és bónuszrendszert dolgoztunk ki, ahol az elért eredményeket lélegzetelállító színpadon, vagy éppen egy exkluzív, szűkkörű találkozón ünnepeljük meg. A lényeg a rendszer. Ha az emberi hajtóerőknek megfelelően alakítjuk ki a szervezetet, akkor akárhogy változhatnak a keretek, vagy a körülmények, ránk nem lesznek hatással. Mi minden hónapban jutalmazzuk a legjobb bankárokat – két Mercedest csak erre használunk –, vagy például a legjobb értékesítési vezetőkkel havonta vacsorázom.

MIT VÁRHATUNK A FUNDAMENTÁTÓL?

Huszonnégy éve vezetem a Fundamenta értékesítési hálózatát, pontosan ismerem a benne rejlő erőt, hiszen a rendszerét az „ember lelki működése” alapján alakítottuk ki.

A személyi bankáraink is ismerik, és lojálisak a Fundamentához. Sikerült egy olyan erős lábakon álló belső kultúrát létrehoznunk, ahol az elköteleződés szilárdabb annál, minthogy egy piaci változás összedöntse. Ez a tény minket igazol. Lakástakarék, állampapír, szolár vagy ingatlan... Nincs kőbe vésve, hogy mi legyen a profilunk, mert lakhatási ökoszisztémát építünk. Az állandóságból új dolog még nem született. A világ is változik, miért gondolnánk, hogy nekünk nem az élén kell állnunk? 

Szerző: Péterváry Kata (Applika System Kft.)

fundamenta.hu