Keresés

ARCULATOD A JÖVŐD ZÁLOGA IS, VAGY A JÖVŐD TEREMTŐJE?

Az arculatodnak, a logódnak, a kinézetednek a jövőről kell szólnia, nem a jelenről. Képzeld el, hol fogsz tartani 5 év múlva és igazítsd ahhoz a vizuális megjelenésed!

 

HA FEJLŐDNI AKARSZ, AKKOR MINDENKÉPPEN VÁLTOZTATNOD KELL!

Lehet az ügyviteleden, a folyamataidon, a marketingeden, a termékeiden, a szolgáltatásaidon, bármin, ami előre visz. Ha fejlesztesz, változtatsz, azt minden esetben kommunikáld. Ha ez nagy változás vállalkozásod életében, tedd ezt kicsit más formában, kicsit modernizáltan, több csatornán. A szélesebb körű kommunikációhoz viszont szükséges lesz egy jól átgondolt arculatra, és hosszú távon egy támogató márkára, brandre is.

KICSIT GONDOLJ BELE!

Mit hagysz tárgyalópartnered asztalán, ha véget ér a tárgyalásod? Egy névjegyet, egy általános prospektust, vagy egy átlagos Wordben szerkesztett ajánlatot?
Ha egy dögös saját magazinod van nem szóltam, de ha tök általános anyagaid és nem igazán működnek ajánlataid, akkor gondolkodj a változtatáson.
Ha exportra akarsz dolgozni, mi az első dolga a leendő partnerednek? Megnézi az ajánlatodat, a kapott kiadványokat, a weboldalad. Ki tudod kerülni? Tudod azt mondani, hogy úgysem ezért jönnek az ügyfeleim? Nem tudod, mert ma ez az alap. Lássák, hogy nem csak a munkádra, az autódra, 
a ruhádra, hanem minden másra is igényes vagy!

MI A CÉGARCULAT?

AMIRŐL felismernek! Az arculat biztosíték a céged külvilág felé való egységes megjelenéséhez. Jellemző jelek és jelrendszer, amikkel ha a követők, vevők, érdeklődők vagy a konkurencia találkozik, azonosítani tudják a cégedet, márkádat. A megfelelő logó az első, viszont az egyik legfontosabb szelete is az arculatnak. A logótól kezdődik, de megjelenik a cég életében mindenhol, egységes jelenlétet biztosít a belső és a külső kommunikáció számára is. Fontos, hogy az arculat a felépítendő márkád, branded elengedhetetlen, de nem egyetlen része.

Mire gondolok? Az arculathoz tartozik, ahogy kinéz az irodád, az autód, a telefonod, a laptopod, a céges ruhád, a kiállítási eszközeid, a weboldalad, a közösségi felületeid, ahogyan a kollégák felveszik a telefont és amit kommunikálnak, mind-mind ide tartozik és egy szabályrendszerbe foglalható. Az arculat, egy jól működő cég fontos része, de csak vizuális válaszokat ad.

A BRAND

A brand viszont már több. Sokan sokféleképpen definiálták már, de úgy lehetne ezt igazából megfogni, hogy: A brand az, ami vállalkozásodat megkülönbözteti, pozicionálja, és azon érzések összessége, amit a vevőid, érdeklődőid éreznek a céged iránt.

Elolvasva nem tűnik bonyolultnak, de gondolom érzed a mondat mögötti összetettséget, mert márkát jól felépíteni iszonyú nehéz. Az arculat a külsőségekről szól, a brand viszont vásárlóid cégedről alkotott képe, amit már sokkal nehezebb befolyásolni, mint egy jobb logót terveztetni. Nagy cégek dollármilliókat költenek arra, hogy más képet alkoss róluk, de nekünk, kisvállalkozóknak nem ez az utunk, nekünk a munkánk, a vevői elégedettségünk az igazi márkánk.

A céges arculat megléte nem függhet a cég méretétől!

Minden cégnek, vállalkozásnak, egyéni vállalkozónak, intézménynek szüksége van céges arculatra, mert kommunikálnia, mindenkinek kell. Egy kis cég legfőbb marketing problémája az ügyfélszerzés, illetve hogy ugyanolyan, mint a többi cég; ugyanúgy is kommunikál, és nem tud kitűnni a tömegből. Egy átgondolt arculattal viszont nagy az esélye, hogy már bemutatkozáskor nagynak, megbízhatónak tűnjön, jól nézzen ki, bizalmat keltsen és a többit már csak a vezető kreativitása, ügyessége határozza meg.

Egy logó és egy névjegy még nem arculat. Ha nincs mögötte egy pici rendszer, ha nincsenek hozzá kiegészítő elemek, például levélpapír, e-mail aláírás, bélyegző, ajánlat, portfólió, weboldal, irodai dekoráció, kiállítási dekoráció, stb., akkor igazából ez nem áll össze egy egységes képpé. Létezhet már egy egyfős cégnek is komplex arculati kézikönyve, ami nagyban megkönnyíti a cég külső kommunikációját, ha ez valóban szükséges. Nagy múltú cégeknek is érdemes felülvizsgálni arculatát legalább ötévente és alakítani rajta. Ne terveztess mindent újra, de alakítani érdemes. Egy megújulás, egy frissítés mindig alkalmat ad egy ütős marketingkampányra, egy vevői megkeresésre, bármire, amivel fenn lehet tartani a kapcsolatot. Mert a kommunikációnak természetesen folyamatosnak kell lennie!

Folyamatosan változik az arculata olyan óriási vállalatoknak, mint az IBM, Google, McDonald’s, pedig náluk ez hatalmas költségeket von maga után. A McDonald’s-nál például 1962 után már alig változott maga a logó alapja, viszont folyamatosan a kor elvárásaihoz igazították azt. Ha valamelyik cég, akkor ők biztosan figyelik a marketing trendeket, mert tudják, hogy folyamatosan meg kell újulniuk ezen a rohamosan változó világban.

CSAK EGY VALAMI ÁLLANDÓ,AZ PEDIG A VÁLTOZÁS!

Minden változik körülötted és ezekre reagálnod kell. Sorra jelennek meg új felületek, ahol ugyanúgy helyt kell állnia az arculatodnak. Új média pl. Instagram, Facebook, Snapchat, Pinterest, LinkedIn és még a végtelenségig lehetne sorolni. Fontos, hogy lássák, hogy a céged haladó gondolkodású, innovatív és mindig tud újat mutatni ügyfeleinek, érdeklődőinek. Időről időre tudnod kell frissíteni a kommunikációdat, nehogy unalomba forduljon.

A VÁLASZOK OTT VANNAK AZ ARCULATODBAN
Ha van egy kidolgozott szabályrendszered, vagy arculati kézikönyved, akkor a következő kérések egy pillanat alatt megoldódnak minden probléma nélkül, mert fellapozod és meg is van a megoldás:

  • Kicsúsztunk a határidőből, azonnal el kell küldeni a készülő hirdetéshez a logót
  • A social média partner kéri az arculati megkötéseket a kommunikációhoz és a kampányhoz
  • Megjött az új teherautónk végre, szükség van a többi autóhoz használt dekor alapjára
  • Egy PR cikkhez kaptunk egy fél oldal hirdetési felületet és át kell küldenünk a hirdetési alapot
  • Szükség lenne az új munkatársnak névjegyre, sőt már az enyém is elfogyott, szükség lenne utánrendelésre

Sok problémát fel lehetne sorolni, de a lényeg, ha egy jól átgondolt és kivitelezett arculatunk van, akkor ezekre a kérdésekre azonnal tudunk érdemben reagálni. Egy arculati kézikönyv bár luxusnak tűnhet egy magyar KKV-nak, de sok időt spórolhat a megléte és használata, hiszen semmilyen eszközön nem kell gondolkodni, azonnal át tudjuk adni a szerkesztési alapelveket bármelyik dekorosnak, grafikai stúdiónak, újságok grafikusainak, a munkaruha kivitelezőinek, mindenkinek, akivel kapcsolatba kerülünk grafikai szempontból. Senkinek nem kell azzal az időt töltenie, hogy szerkesszen, színeket módosítson, hanem ha ezek definiálva vannak, akkor bármelyik kivitelezőnél ugyanazt a színt kell kapnunk, ugyanolyan árnyalatban (elvileg). Ha nem azt kapjuk, akkor referenciaként hivatkozhatunk az arculati kézikönyvre.

Amikor fejlődik a cég, általában a munkára, a szervezetépítésre koncentrál mindenki, akkor el van hanyagolva a marketing. Ha kicsit megakad a fejlődés, akkor pedig a marketingre van a legkevesebb pénz.

A marketing és az arculat sokszor az elhanyagolható tevékenységek közé sorolódik és ez hosszú távon sajnos visszaüt. A hosszú távú stratégia minden esetben kifizetődik, mert következetes és jól átgondolt. A szigetszerű esetenkénti kommunikáció viszont nem hatékony, mert a vevők figyelme a legdrágább, s azt nem csak felkelteni, de megtartani is nagyon nehéz. Az emberek figyelme ezer felé terelődik, hiszen a vezetők legfőbb problémája a fókuszálás és az időgazdálkodás. Mindenkinek ott lapul a zsebében egy komplett számítógép: a mobiltelefon, amivel ma már ezer meg ezer dolgot tud elintézni, de figyelemelterelésre és szétzilálására ugyanolyan hasznos eszköz. Neked ebben a közegben kell eredményt elérned, ezért is kell egy mederbe terelned a kommunikációdat.
Nagy célokhoz stratégia szükséges, és az arculat a nagy stratégia egy pici szeglete; viszont, ha azt vesszük, hogy ez az alapja a kommunikációdnak, az értéke sokszorozódik. Ha inspiráló és jó az arculatod, sőt, támogatja a jövőbeni céljaidat, akkor ez az út sokkal simább lehet.
Nézz ki úgy, mint ahogy 5 év múlva képzeled magad, és biztosan el fogod érni azt, amit terveztél!

Szerző: Nagy Zoltán

infoartnet.hu
cegarculat.hu
seosiker.hu