Keresés

A VÁLSÁG NEM IJESZT MEG. MEGERŐSÍT - A B-West-Ker Story

Földesi Balázs - ügyvezető, tulajdonos

2010-ben szinte senki nem foglalkozott lemeztetők építésével Győr–Moson–Sopron megyében. Földesi Balázs akkor egy trapézlemez-gyártó cég értékesítési vezetője volt. Építészmérnök végzettséggel, saját vállalkozásba kezdett. Eleinte építésztervezéssel is foglalkozott, illetve a lemeztetők, cserepeslemez, trapézlemez mellett szendvicspanel-tető és homlokzatburkolat építéséhez is összerakott egy saját csapatot. Egy időre felhagyott a kereskedéssel, és a kivitelezés volt a fő irány, kitöltve azt az építőipari rést, ami a megyében látszott. Az évek múlásával és egyre nagyobb tapasztalat hatására belekóstolt a generálkivitelezés rejtelmeibe is, mára már ipari épületeket, irodaházakat és állami beruházásokat is építenek, felújítanak. De ahogy fejlődött a szaktudásuk, egyre többen kérték fel őket bádogos termékek, lemeztermékek beszerzésére. Ekkor már a saját cégében, de először még csak egyik építésvezetőjüket állították rá a beszerzésre, kereskedelemre. Pár év alatt ez egy különálló üzletággá fejlődött a cégen belül.

2014-ben még egy kicsi önkormányzati, retró, bérelt irodából irányították mindkét tevékenységet. 2017-től pedig külön cégekre bontották a kereskedelmet (B-West Ker Kft.) és a kivitelezést (B-West Bau Kft.). Újabb mérföldkő a cégcsoport életében a 2020-as költözés a saját, 1000 nm-es, modern, csarnokukba. Ez Győr–Moson–Sopron megyében, a 85-ös főúton, Csorna és Kapuvár között, Rábatamási határában található.

Balázs, mi az, ami megmaradt azokból az időkből?

A mai napig a legtöbb munkát a lemeztetők építése adja a kivitelezési oldalon. Persze, már nem én vagyok a tetőn, de az első 6-8 évben én magam is a kivitelezési munkában vettem részt. Megszereztem a bádogos végzettséget is.

A kereskedés a számok alapján álomszerű növekedésbe kezdett, erre biztos kíváncsi az olvasó, hogy mi a titka.

Nem nagyon volt ilyen szakirányú kereskedés a környékünkön, komoly kivitelezési tapasztalatunk is volt, tudtunk tanácsot adni, továbbá folyamatosan bővítettük a kínálatot, az infrastruktúrát és a csapatot. Ezenkívül a saját raktárral jelentősen meg tudtuk növelni az alapanyag-készletünket. 2019-ben vásároltunk egy CNC-vezérelt élhajlító gépet, és egyik fő profilunk az élhajlított elemek gyártása lett. Ezzel a géppel nagyon hatékonyan és gyorsan tudtuk kiszolgálni a vevőinket, ez nagyon csábító lett a kivitelezők körében. Nem kell bajlódniuk, hogy hol, kivel és mikor tudják lehajlíttatni a szükséges bádogos elemeket, illetve ritkaságnak számított ebben a régióban az akár 6 fm hosszú élhajlítás, mi ezt lovagoltuk meg, ez lett az egyik fő profilunk. 2020-ban, a beköltözéskor a készletünk kb. 10 tonna volt. Jelenleg pedig több mint 300 tonna alapanyag van a polcainkon a raktárban. Így jóval nagyobb tételekben vásárolunk, és szinte azonnal ki tudjuk szolgálni a vevőket. Ez a raktárkészlet nagy előnyünkre vált a 2021-22-es évben.

2021-ben sikerült megvásárolni a szomszédos területet, így pályázati támogatásból jelenleg a csarnok bővítése folyik. A mostani gyártó- és raktárcsarnokunkat bővítjük 200 m2 raktározási területtel, illetve a megnövekedett irodai feladatok miatt az irodaépületünket új iroda- és értékesítőtérrel bővítjük.

megbeszélés

árbevétel táblázat

Hogy alakult a kivitelezés? Mennyire vitte el a fókuszt a kereskedés?

2020-ig nagyjából az évi 200-350m Ft között mozgott, kiegyenlítetten, de 2021-ben már 700m Ft felett volt, és idén pedig biztosan meghaladjuk az 1,5 mrd Ft-ot, csak a kivitelező cégünkben. Szerencsés vagyok, mert nagyon összetartó, szorgalmas csapat alakult ki körülöttünk. A legtöbb feladatot már szinte nélkülem végzik. Az én feladatom pedig leginkább a két cég jövőképének tervezése és megvalósítása.

Amikor a kollégákról beszélsz, szinte megváltozik a hangod, más a kisugárzásod. Mennyire csapat a csapat?

A kezdetekben, ahogy említettem, ott voltam az embereimmel a tetőn. Ma ez már nem megoldható, de folyamatosan szánunk arra időt, hogy összetartsuk a csapatot. Ha valakin látom, hogy gondterhelt, félreülök vele egy beszélgetésre. Van, hogy én vagyok az egyetlen, akinek elmondja a problémáit. Az is megszokott már, hogy ha egy kollégám építkezik, akkor amit tudunk, segítünk neki, ha kell, munkával, ha kell, anyagbeszerzéssel, vagy amiben segítségre szorul. Ezt nemcsak, mint cég tesszük, hanem mint csapat. A kollégák egymásnak is eljönnek segíteni. Ez biztonságot ad nekik, mert tudják, hogy számíthatnak ránk, és ez biztonságot ad nekünk, mert a csapat ereje tol minket előre.

Most vettünk át egy bádogos termékeket forgalmazó kiskereskedelmi üzletet Mosonmagyaróváron, és előtte megkérdeztem a csapatot arról, hogy van ez a lehetőség. Meglépjük vagy elengedjük? Ők ösztönöztek, hogy csináljuk meg. Segítenek, pedig a telephelytől 50 km-re van ez a bolt. Kényelmesebb lett volna azt mondani, hogy engedjük el. Ez nagyon jó érzés volt nekem.

,,EGYIK FŐ PROFILUNK AZ ÉLHAJLÍTOTT ELEMEK GYÁRTÁSA LETT. "

Hajni - pénzügyi vezető

Tudom, hogy Hajni, a feleséged is szerves része a cégeteknek. Ez így volt a kezdetektől?

Mondhatjuk, hogy igen, mert mindig támogatott, és megbeszéltük a kihívásokat, kitűztük az irányokat, de van három gyermekünk, és ő otthon vállalt aktívabb szerepet. Amikor kezdtem a céget, Hajni otthon volt GYES-en Máté fiammal, majd egyből Zsókával is. Amikor a lányom óvodás lett, akkor ő kicsit bekapcsolódott a cégbe, majd jött Panka, és most másfél éve lett ő is óvodás, azóta Hajni a pénzügyi vezető a cégcsoportban. Így még jobban tudjuk a közös irányt erősíteni.

Milyen kapcsolatban vagytok a beszállítóitokkal?

Szerencsére jó beszállítói kört sikerült felépítenünk. Egy termékcsoportot maximum két cég szállít be, de azt is csak azért, hogy ha a fő beszállítónak nincs raktáron, a mi ellátásunkat ne akassza meg. Az én hozzáállásom, hogy ha jó a kapcsolat, és azt kapjuk, amit megbeszéltünk, akkor mi lojálisak vagyunk. Persze, az is kell ehhez, hogy mi is jó vevők legyünk. Remélem, ők is így állnak hozzánk. Tavalyi évben megrendeztük az első szakmai napunkat, ahova meghívtuk a beszállítóinkat, és közvetlenül összehoztuk a vevőpartnereinkkel.

Ez egy nagyfokú bizalmat jelent mindkét irányban.

A bizalmat mi is adjuk és kapjuk. Ezen felül, az építőiparnak ebben az ágában ránk jellemző, hogy nem csak terméket adunk el, hanem a hozzáértést, szakértelmet is. Mi a kollégáimmal el tudjuk mondani a vevőnek a cserepeslemez előnyeit, tulajdonságait, beépítésének módjait, praktikáit. Szaktanácsot is adunk, amivel megtakarít egy csomó időt, pénzt és mérgelődést. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször raktárról ki is tudjuk szolgálni a vevőt, ami a környékünkön nem igazán jellemző. Egy építőanyag-telepen ezzel szemben a legtöbbször csak egy katalógusból ajánlanak neki valamit, megrendelésre, ki tudja, milyen határidővel és bizonytalan árakon.

Mi volt a célja a szakmai napnak?

A bizalom építése, a vevők szakmai oktatása és a beszállítókkal való kapcsolataink elmélyítése. Ez nagyon jól is sikerült, egy egész napos esemény lett belőle. Előadásokkal, kiállítókkal, vendéglátással. A délelőtt folyamán a pályaválasztás előtt álló és a szakképzésben tanuló diákoknak tartottunk előadásokat, meglátogathatták a kiállítókat, részt vehettek ügyességi versenyeken, és vendégeink voltak egy ebédre. A délután a vevőinknek, látogatóinknak tartottunk előadásokat, ahol megismerkedhettek a beszállítóink termékpalettáival, megtekinthették a bádogos szakma szépségeit, Bíró Dániel bádogosmester és eszköz-találmánya, a Biro Profil Rollers segítségével. A "szokásokkal" ellentétben, a kiállítóinktól és a vendégeinktől sem kértünk belépődíjat, mi ezt a cég márkaépítéseként kezeltük. Az a víziónk, hogy amikor lemeztermékekről beszélgetnek építőipari körökben, akkor a B-West Ker Kft. neve ott legyen a toplistán. A szlogenünknek is ezt választottuk: Minden, ami lemez!

Lesz folytatás?

Igen, ezt már tavaly is úgy gondoltuk, hogy hagyományt akarunk teremteni. Apró változtatások lesznek, hogy még jobb legyen, de ősszel ismét lesz szakmai nap a B-West Ker-ben. Sőt, már körvonalazódik egy együttműködés a BNI-jal. Összekapcsolnánk ezt a napot egy építőipari szakmai találkozóval, ahol bemutatjuk egymásnak a legerősebb szakmai kapcsolatainkat. Ezáltal könnyebb lehet mindenkinek a bizalmat felépíteni, összefogni és közösen növekedni.

Folyamatosan bővültök. Mi az aktuális következő mérföldkő?

Említettem, hogy épül az új csarnokunk és irodaházunk, de már a következő hetekben várjuk a kerítéselem gyártósorunkat. Most is forgalmazzuk a fém kerítésléceket, de ha már mi fogjuk gyártani is, akkor sokkal nagyobb szín- és anyagválasztékban tudjuk kiszolgálni a vevőinket, illetve az is felértékelődik, hogy szinte azonnal tudunk szállítani. Ki tudja, milyen gazdasági és egyéb nehézség vár még az iparágunkra.

Beszerzés alatt van még egy CNC-vezérelt élhajlító gépünk is, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban ki tudjuk szolgálni a meglévő és új partnereinket. Illetve ezenkívül vásároltunk egy csomagoló gépsort is, hogy a legyártott termékeket korszerű módon tudjuk csomagolni, megóvva a legyártott termékek sérüléseit.

megbeszélés

Ez a bővülés földrajzilag is értendő? A kereskedelmi vonalatokkal országosan is jelen lesztek?

Igen, minimális mértékben jelenleg is szállítunk országosan is, viszont az országos hálózat kiépítését egy egyedi fejlesztésű webshoppal szeretnénk elérni, ahol az ügyfél méretre is tudja rendelni a kívánt alapanyagból a számára elkészített termékeinket. Bízom benne, hogy országosan is megálljuk a helyünket a szakértelmünkkel, a gépparkunkkal és az alapanyagkészletünkkel. Már készülünk a háttérben, de valószínűleg ez is ősszel élesedik.

Jellemzően kik a vevőitek, ha nem a lakossági felhasználókat nézzük?

Csarnoképítők, lakatosok, tetőfedők, bádogosok. Nem a multikra specializálódunk, mert az elég kiszolgáltatottá tehet. Kiszolgáljuk a pár m2-től a több ezer m2 mennyiségű megrendelőinket is. Biztos háttértámogatást adunk vásárlóinknak.

Kik alkothatják a stratégiai körötöket, akik hozzátok hasonló ügyfeleket szolgálnak ki, csak mással? Segíts pár gondolattal azoknak akik laikusként olvassák a cikket.

A tervezőkkel jól tudunk együttműködni, a generálkivitelezőkkel is jó kapcsolatban vagyunk, és ezen kívül minden olyan építőipari szereplővel, akik a láncban előttünk vagy utánunk vannak: szerkezetépítők, kőművesek, villanyszerelők, burkolók, gépészeti cégek, stb.

Ha valaki a dátumokat figyeli, akkor láthatja hogy ti a gazdaságilag nehéz években nőttetek a legjobban. Ez visszanézve innen mit üzen neked?

Nyilván ott, azokban az időkben nem tudtuk, merre megy a világ. Mi csak tettük a dolgunkat. Jobbak akartunk lenni, mint tegnap. Józan paraszti ésszel lépegettünk, és bíztunk a saját képességeinkben és a csapatunkban. Akkor sem, és most sem szűkölködtünk munkákban.

Ma ugyan ezt tesszük. Nem ijedünk meg, mert az alapelveink, úgy gondolom, rendben vannak. A piacnak szüksége van és lesz arra, amit mi kínálunk. A csapatunk is így gondolkodik. Sok mindenen mentünk
keresztül, együtt, vállvetve.

 

Földesi Balázs elérhetőségei:

bwestker.hu

Szerző: Medgyesi Zoltán